Ajax en Feyenoord eeuwige rivalen: zo is deze strijd ontstaan

Rivaliteit Ajax en Feyenoord onder de loep

Ajax en Feyenoord kennen wellicht de grootste rivaliteit in de geschiedenis van de Eredivisie. Hoe zijn deze twee grote clubs in het verleden vijanden van elkaar geworden? VoetbalNieuws legt het uit. 

Ajax en Feyenoord stonden sinds 1921 ruim tweehonderd keer tegenover elkaar in de wedstrijd die wij kennen als De Klassieker. Het kan worden gezien als de meest beladen wedstrijd in ons land en dat heeft alles te maken met de geschiedenis van Amsterdam en Rotterdam. De twee grote steden lijken in veel opzichten op elkaar: beide zijn goed bereikbaar, kennen een grote arbeidsbevolking en kunnen economisch met elkaar concurreren. Rotterdam heeft de haven, Amsterdam heeft Schiphol. 

De twee steden botsen echter qua identiteit en dat is terug te zien in de identiteit van de clubs. Feyenoord wordt gezien als een arbeidersclub met 'hoekige' types, terwijl Ajax meer als elitair door het leven ging met 'mooi voetbal'. Dit zorgde voor de nodige wrijving tussen beide clubs. Bovendien waren zowel Ajax als Feyenoord zeer dominant in de jaren '60 en '70, waardoor de rivaliteit alleen maar toenam. Beide clubs wilden juist de verschillen benadrukken van de stad om de eigen identiteit te behouden.

Met het sterke seizoen dat Feyenoord achter de rug heeft en de mindere periode van Ajax zal er alleen maar meer druk op De Klassieker komen te staan. De twee data kunnen voor het komend seizoen alvast worden omcirkeld: op 24 september speelt Ajax thuis tegen Feyenoord, op 7 april neemt Feyenoord het thuis op tegen Ajax.