Ajax wint topper in Eindhoven na slordige wedstrijd, VAR pakt hoofdrol

23-01-2022 16:20 Laatste update: 20:25

Ajax heeft de topper tegen PSV weten te winnen. Na een aanvankelijk stroperige wedstrijd waarin een hoop misging voor beide ploegen, wist Ajax aan het langste eind te trekken, al stak de VAR daar bijna een stokje voor: 1-2.

De openingsfase beloofde weinig spannends tussen de nummers één en twee van de eredivisie: er worden veel slordige, lange ballen gespeeld en beide teams konden de hoogste versnelling niet vinden. Dat het eerste schot van de wedstrijd pas na twaalf minuten werd gelost door PSV-aanwinst Joey Veerman, was daarmee tekenend.

Na een klein halfuur spelen ontstond de eerste grote kans voor Ajax uit een dood spelmoment. Een vrije trap van Steven Berghuis trof de lat, waarmee de Eindhovenaren goed wegkwamen. Het doorgaans frivole combinatiespel van Ajax was ver te zoeken tegen het verdedigend spelende PSV.

Na een half uur kwam Brian Brobbey in duel met Armando Obispo en raakt de Ajax-spits geblesseerd. De spits leek niet verder te kunnen en Danilo begon met warmlopen, maar vlak voor zijn wissel maakte Brobbey de 0-1 met een kopbal. Direct hierna stapte hij van het veld en mocht Danilo de wedstrijd afmaken. Vlak voor rust kreeg PSV nog een goede kans op de gelijkmaker: Boscagli stuitte echter op Pasveer.

Vroeg in de tweede helft wist PSV het tij te keren: Ajax-verdediger Jurriën Timber maakte een zeldzame fout en leverde zomaar de bal in bij Cody Gakpo. Hierdoor werd uiteindelijk Mario Götze bereikt die voor de 1-1 tekende. Na de gelijkmaker van PSV drong Ajax aan, maar kwam het niet tot grote kansen.

Dan volgde het moment waar men het nog lang over zal hebben: nadat het spel enige tijd op en neer ging, wist Mazraoui in de 74e minuut voor de tweede Ajax-treffer te zorgen na een mooie aanval. In de opbouw naar de goal leek de bal echter de zijlijn te zijn gepasseerd. Nadat het spel enige minuten stillag, keurde de VAR tóch de treffer goed en kwam Ajax weer op voorsprong.

In de slotfase drong Ajax aan en stuit Danilo op Drommel. Schmidt bracht vlak voor tijd het aanvalstrio Vertessen, Bruma en Zahavi binnen de lijnen op zoek naar de gelijkmaker. De blessuretijd bedroeg na alle wissels en het VAR-moment maar liefst negen (!) minuten. Ondanks de lange blessuretijd wist PSV niet meer voor de gelijkmaker te zorgen, en is Ajax de grote winnaar van deze speelronde. De Amsterdammers gaan nu met twee punten voorsprong aan kop in de Eredivisie.