Mali door als groepswinnaar, absurde arbitrale dwaling bij Gambia - Tunesië

20-01-2022 22:07 Laatste update: 23:06

Mali heeft zich dankzij een 2-0 overwinning op Mauritanië als groepswinnaar weten te plaatsen voor de achtste finale van de Afrika Cup. Tunesië ging met 1-0 ten onder tegen Gambia, waar de arbitrage een opmerkelijke hoofdrol vervulde. Voorafgaand aan de wedstrijd wisten zowel de Adelaars van Carthago als De Schorpioenen al dat ze geplaatst waren voor de volgende ronde van het toernooi.

Mali - Mauritanië 2-0
Voor Mali was het al na anderhalve minuut duidelijk dat het een makkelijke wedstrijd tegemoet ging toen Massadio Haidara de score opende. Ibrahima Koné besliste de wedstrijd door vanaf elf meter raak te knallen en De Adelaars daarmee te verzekeren van de groepswinst.

Gambia - Tunesië 1-0
In de eerste helft miste Seifeddine Jaziri de beste kans voor de theepauze. De aanvaller van Tunesië mocht vanaf elf meter aanleggen, maar miste jammerlijk. Reservedoelman Farouk Ben Mustapha mocht kort voor rust in rukken met een directe rode kaart, nadat hij bij de arbtirage zijn beklag had gedaan over een absurde schwalbe die onbestraft bleef.

In de tweede helft wist Gambia het numerieke overtal met een overwinning te bezegelen. Diep in de blessuretijd groeide Ablie Jallow (foto boven) uit tot goudhaantje door de enige treffer voor zijn rekening te nemen. Dankzij de overwinning eindt Gambia als tweede in de poule. Tunesië gaat door als één van de beste nummers drie.