Exclusive

Messi, Busquets en Alba naar VS: deze tien topspelers speelden ooit ook in Amerika

Messi, Busquets en Alba naar VS: deze tien topspelers speelden ooit ook in Amerika

21-07-2023 13:45 Laatste update: 13:40

Lionel Messi heeft zijn transfer naar de Major Soccer League al even geleden gemaakt en dat heeft ervoor gezorgd dat ook Sergio Busquets en Jordi Alba hem zijn gevolgd. De Argentijnse vedette heeft zijn handtekening gezet onder een contract bij Inter Miami CF, de club van David Beckham. Welke wereldsterren gingen Messi voor met een transfer naar de Verenigde Staten? VoetbalNieuws zoekt het voor je uit!

Pelé (1975-1977, New York Cosmos)

De eerste voetballegende die een transfer naar Amerika maakte was niemand minder dan Pelé. Hij maakte in 1975 de overstap van Brazilië naar New York Cosmos. In twee jaar tijd speelde hij 64 wedstrijden voor de Amerikaanse club, waarin hij goed was voor 37 doelpunten. In 1977 hing Pelé zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Johan Cruijff (1978-1981, Los Angeles Aztecs en Washington Diplomats)

Johan Cruijff was de tweede grootheid die voor de American Dream koos. Hij maakte in 1978 een transfer van FC Barcelona naar Los Angeles Aztecs, waar hij uiteindelijk één jaar onder contract zou staan. Daarna speelde de legendarische nummer veertien ook nog één seizoen voor Washington Diplomats. Cruijff zette vervolgens geen punt achter zijn loopbaan, maar keerde terug naar Nederland. In ons kikkerlandje werd hij nog twee keer kampioen met Ajax en één keer met Feyenoord.

David Beckham (2007-2012, LA Galaxy)

Na de legendes die in de jaren 70 naar Amerika kwamen, duurde het bijna dertig jaar voordat de Amerikaanse voetbalcompetitie weer kon pronken met een nieuwe ster. David Beckham trok in 2007 na het behalen van de landstitel met Real Madrid naar de MLS. Hij werd door LA Galaxy binnengehaald als een wereldster en moest het gezicht worden voor het Amerikaanse voetbal. In 2012 nam de Engelsman afscheid met een landstitel.

Thierry Henry (2010-2014, New York Red Bulls)

Thierry Henry volgde Beckham in 2010 naar de MLS. Hij verliet FC Barcelona, waarmee de Fransman in 2009 de Champions League had gewonnen. Hij kreeg een lucratief contract aangeboden door New York Red Bulls dat hij uiteindelijk niet kon afwijzen. Henry speelde vier seizoenen in New York. In 122 wedstrijden in de Amerikaanse competitie was de klasbak goed voor 51 treffers.

Kaká (2014-2017, Orlando City)

De volgende ster die naar Amerika trok was Kaká, de Ballon d'Or-winnaar van 2007. Orlando City wist de Brazilaanse balvirtuoos te strikken. In totaal stond voormalig speler van onder meer AC Milan en Real Madrid drie jaar onder contract in Amerika. Hij speelde 77 wedstrijden, waarvan zijn laatste op 15 oktober 2017. Even later kondigde Kaká zijn voetbalpensioen aan.

David Villa (2014-2018, New York City FC)

David Villa maakte ook in 2014 de overstap naar de MLS. Hij verruilde Atlético Madrid voor New York City FC. In vier jaar kwam de succesvolle Spanjaard tot 117 wedstrijden in de Amerikaanse competitie. Hierin was hij 77 keer trefzeker. Eind 2018 maakte Villa de overstap van New York City FC naar Vissel Kobe, waar hij kwam te spelen met onder anderen Andrés Iniesta en Lukas Podolski.

Didier Drogba (2015-2016, Montréal Impact)

In 2015 kwam er weer een grote speler naar de MLS: Didier Drogba. De voormalig topspits van Chelsea, die ook furore maakte bij Olympique Marseille en Galatasaray, vertrok naar het Canadese Montréal Impact. In 41 wedstrijden scoorde de Ivoriaanse aanvalsleider 23 keer. Na zijn avontuur in Canada speelde Drogba nog één seizoen op het tweede niveau in Amerika.

Andrea Pirlo (2015-2017, New York City FC)

Andrea Pirlo kwam in hetzelfde jaar als Drogba naar Amerika. Na 21 jaar in de Italiaanse competitie vond de spelverdeler het tijd voor een nieuw avontuur. Hij kwam te voetballen in een team met onder meer Villa en Frank Lampard. Zijn periode in de MLS werd echter geen succes, Pirlo speelde in drie seizoenen slechts 62 wedstrijden. De Italiaanse middenvelder scoorde één keer. In 2017 maakte hij bekend te stoppen met profvoetbal.

Wayne Rooney (2018-2019, D.C. United)

Eén jaar nadat Pirlo zijn voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen begon de American Dream voor Wayne Rooney. Na succesvolle periodes bij Manchester United en Everton wilde hij nog één keer in het buitenland voetballen, Amerika werd de bestemming. De Engelse vedette tekende een contract voor drieëneenhalf jaar bij D.C. United, waarvan hij er uiteindelijk anderhalf heeft volgemaakt. Daarna vertrok Rooney naar Derby County.

Zlatan Ibrahimovic (2018-2019, LA Galaxy)

Zlatan Ibrahimovic is de laatste legende in dit rijtje. De Zweedse aanvaller, die onlangs zijn voetbalpensioen aankondigde, speelde tussen 2018 en 2019 in de MLS. Waar veel spelers in dit rijtje weinig potten konden breken in Amerika, lukte Zlatan dit wel. Hij maakte onder meer zijn vijfhonderdste officiële doelpunt in zijn carrière in Amerika. In 56 wedstrijden voor LA Galaxy scoorde de voormalig Ajacied maar liefst 52 keer (!). 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!