Exclusive

Resolute overgang in de Eredivisie: welke clubs spelen nog op kunstgras?

Resolute overgang in de Eredivisie: welke clubs spelen nog op kunstgras?

05-06-2023 17:35 Laatste update: 18:25

Er geldt vanaf het seizoen 2025/2026 een verbod op kunstgrasvelden in de Eredivisie. Dat is maandagmiddag in een vergadering tussen alle achttien clubs en de Eredivisie CV besloten. Welke clubs hebben momenteel nog een kunstgrasmat in hun stadion liggen? VoetbalNieuws geeft antwoord op al je vragen.

FC Volendam

De club die in het huidige seizoen het hoogst eindigde mét een kunstgrasveld, is FC Volendam. De ploeg uit het vissersdorp promoveerde vorig jaar voor het eerst sinds 2008 naar het hoogste niveau, maar heeft nog altijd een kunstgrasmat. In april van het huidige jaar werd nog door de clubleiding besloten dat de aanleg van natuurgras werd uitgesteld, maar die plannen zullen snel weer uit de ijskast moeten worden gehaald. De oranjehemden móeten, als ze ook de komende jaren in de Eredivisie willen spelen, overstappen naar echt gras.

Excelsior

Een andere club die zich netjes handhaafde met nep gras, is Excelsior. De Kralingers spelen er sinds 2010 op, maar houden al gelangere tijd rekening met een switch. "In het belang van het Nederlands voetbal, en de argumenten die er liggen, kan ik het begrijpen", zo vertelde algemeen directeur Daan Bovenberg onlangs aan RTV Rijnmond.


Supporters van Willem II protesteren tijdens een thuiswedstrijd tegen Excelsior in 2014 tegen kunstgras in de Eredivisie.

De ploeg zal haar kunstgrasmat in het Van Donge & De Roo Stadion moeten vervangen, al is dat best een complexe opgave. De club moet dan tevens twee à drie velden gaan ombouwen of aanleggen op het trainingscomplex, waar simpelweg geen ruimte voor is. "Er ligt nog geen plaatje. In de komende periode moeten we heel rap schakelen om toch in staat te blijven op een manier betaald voetbal te spelen zoals gevraagd wordt", aldus Bovenberg. "Dat heeft financiële consequenties, dat is duidelijk, maar het begint met het vinden van een locatie waar we terecht kunnen."

FC Emmen

Voor FC Emmen is het nog even afwachten of de ploeg ook volgend seizoen in de Eredivisie speelt, want de Drenten moeten zich via de finale van de play-offs zien te handhaven tegen Almere City. Mocht dat gebeuren en Emmen ook op den duur langer op het hoogste niveau wil spelen, dan is ook op De Oude Meerdijk een omslag verplicht.

De Emmenaren spelen sinds 2014 op kunstgras, maar voorzitter Ronald Lubbers kondigde in september 2022 aan graag weer op de natuurlijke variant te willen spelen. Een financiële operatie zou dat alleen kunnen realiseren wanneer Emmen naar een nieuw stadion verhuist. Die plannen staan, net als bij FC Volendam, al enige tijd op een lager pitje. Dat komt mede door de gemeente, maar wellicht dat daar met de nieuwe plannen van de Eredivisie meer drang achter komt te staan.

Halverwege mei klaagde trainer Dick Lukkien nog over de uitermate slechte staat van het kunstgras in Emmen. De roodwitten overwogen daarom zelfs even om uit te wijken naar een nabij gelegen amateurclub, maar zo ver kwam het niet. Hij sprak richting het Dagblad van het Noorden over 'een betonplaat'. "Spelers krijgen er last van en ook de medische staf vindt het niet ideaal". Aan draagvlak is er voorlopig dus geen gebrek.

Heracles Almelo

Heracles Almelo degradeerde vorig seizoen naar de Keuken Kampioen Divisie, maar is in het volgende weer terug op het hoogste niveau. De Almeloërs werden kampioen en maakten in oktober bekend binnen afzienbare tijd weer op natuurgras te willen spelen. Een enorme overgang, omdat de club er in 2003 als eerste in Nederland voor koos om een kunstmatig veld aan te leggen. Die werd in 2020 vervangen voor een nieuwe, maar lang gaat die er ogenschijnlijk niet liggen. Het streven van Heracles is 2024, wat in lijn is met de gestelde deadline.

Saillant detail; de ploeg van trainer John Lammers presteerde in het afgelopen seizoen uitstekend op kunstgras. Het haalde in 2022/2023 gemiddeld 0,7 punt meer wanneer het op een neppe ondergrond speelde.

(Ook SC Cambuur speelde in het afgelopen Eredivisie-seizoen op kunstgras, maar zij degradeerden naar de Keuken Kampioen Divisie en zijn momenteel bezig met de bouw van een nieuw stadion.)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!