Gelijkspel Marokko, Kudus-loos Ghana blameert zich tegen piepkleine eilandengroep

18-01-2022 22:02 Laatste update: 22:15

Gabon heeft voor een stunt gezorgd door het hoger aangeslagen Marokko - met Sofyan Amrabat in de basis - op een 2-2 gelijkspel te houden. Ghana beleefde een ongekende blamage door met 2-3 ten onder te gaan tegen de Comoren en is definitief uitgeschakeld in de strijd om de Afrika Cup

Gabon - Marokko 2-2
Kolderiek uitglijden van Sofian Chakla zorgde er in de twintigste minuut voor dat Jim Allevinah een vrije doortocht beleefde naar het Marokkaanse doel. De aanvaller van Ligue 1-club Clermont Foot faalde niet en zorgde daarmee voor de openingstreffer. Daar bleeft het tot de rust bij.

In de tweede helft leek Marokko orde op zaken te stellen dankzij Sofiane Boufal. In de 73ste minuut mocht hij aanleggen voor een strafschop en benutte het buitenkansje. Een eigen goal van Nayef Aguerd zorgde voor een nieuwe voorsprong van Gabon. Het slotakkoord was besteed aan Paris Saint-Germain-rechtsback Achraf Hakimi die met een schitterende directe vrije trap de eindstand op 2-2 bepaalde.

Ghana - de Comoren 2-3
De Comoren heeft voor een ongekende sensatie gezorgd door Ghana met 2-3 te verslaan. Nadat El Fardou Ben Nabouhane de Comoren op voorsprong had gezet in de vierde minuut, was de koek nog lang niet op voor de kleine eilandengroep. Tot overmaat van ramp kon The Black Stars-aanvaller André Ayew na iets minder dan een half uur inrukken met een directe rode kaart.

In de 62e kwam de voetbaldwerg zelfs met 0-2 voor. Ghana leek de eer te redden door terug te komen tot 2-2, maar de kers op de taart werd verzorgd door Ahmed Mogni die met zijn tweede treffer van de avond zorgde voor vreugde bij de Comoren.

In een eerder stadium maakte Ajax zich nog grote zorgen om Mohammed Kudus. De bondscoach van Ghana, Milovan Rajevac, sloot niet uit dat de middenvelder later in het toernooi nog aan zou sluiten bij de selectie. Door de uitschakeling hoeven de Amsterdammers niet langer te vrezen voor dat scenario.