Sparta mag dromen van Europees voetbal: Olij de man na strafschoppen tegen Utrecht

04-06-2023 21:32

Sparta Rotterdam heeft zich ten koste van FC Utrecht verzekerd van de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Kasteelheren moesten diep gaan in Rotterdam, met Nick Olij als grote held in de strafschoppenserie.

Afgelopen donderdag namen Utrecht en Sparta het al tegen elkaar op in de Galgenwaard, waar de Rotterdammers met 1-2 zegevierden. Een gelijkspel was dus al voldoende voor de ploeg van Maurice Steijn, die in de eerste helft zelfs de beste kansen kregen om voor te komen. Twee keer werd de paal geraakt via Younes Namli en Tobias Lauritsen waardoor de ruststand 0-0 was.

Na de rust was het wederom vooral Sparta dat de klok sloeg, maar tien minuten voor tijd ging het toch mis. Nick Viergever zette Utrecht als een duveltje uit een doosje op voorsprong waardoor er verlengd moest worden. Daarin kregen de Domstedelingen een grote kans via Bas Dost, die vogeltje vrij stond maar niet raak kon koppen.

In de laatste minuut van de verlenging gebeurde er nog iets ongelofelijks. Joshua Kitolano combineerde er op los in de zestien en kwam oog in oog met Vasilis Barkas, verschalkte deze maar de bal kreeg het nodige effect mee waardoor deze in de doelmond bleef hangen. Hidde ter Avest besloot dan ook om deze weg te werken, maar deed dat via de eigen paal waardoor de bal met sneltreinvaart terug tegen hem aan kwam. Gelukkig voor de back van Utrecht belandde deze aan de voor hem goede kant van de paal.

In de strafschoppenserie werd Olij uiteindelijk de man. De doelman van Sparta, die door het thuispubliek wordt gezien als een echte doelman voor Oranje, pakte twee strafschoppen van Luuk Brouwers en Mike van der Hoorn waardoor Sparta nog altijd mag dromen van Europees voetbal.