Nieuws

Wanneer speelde Sparta Rotterdam voor het laatst in Europa?

Wanneer speelde Sparta Rotterdam voor het laatst in Europa?

04-06-2023 16:05 Laatste update: 11-06-2023 15:31

Sparta Rotterdam heeft zich geplaatst voor de finales van de play-offs om een Europees ticket. De Kasteelheren versloegen FC Utrecht na strafschoppen en spelen zondag tegen FC Twente. Het is weliswaar nog allerminst zeker, maar wanneer ging Sparta voor het laatst Europa in?

Sparta Rotterdam in Europa

Sparta, opgericht op 1 april 1888, speelde in 1907 al haar eerste wedstrijd in een Europees toernooi. In de strijd om de zogenaamde Coupe Ponthoz, de zeer vroegere voorganger van de Europa Cup, speelden de Spangenaren tweemaal tegen Belgische clubs; Léopold CV en Union Sint-Gillis. Tegen laatstgenoemde werd in de halve finales met 0-4 verloren.


Vito van Crooij scoort namens Sparta Rotterdam tegen FC Utrecht in de halve finales van de play-offs om Europees voetbal.

In de jaren ’60 was Sparta vrijwel altijd van de partij in de Europese toernooien. De club speelde in dat decennium tegen onder meer tegen Bayern München, Rangers FC, FC Basel en Bordeaux. In 1984 en 1986 volgden er twee seizoenen in de UEFA Cup, maar daarna hield de Europese droogte aan voor Sparta.

De laatste keer dat ze in een Europees toernooi vertegenwoordigd waren, was in 1994. Toen strandde de ploeg van trainer Han Berger in de groepsfase van de UEFA Intertoto Cup in een poule met AIK Stockholm, Bayer Leverkusen, FC Lausanne-Sport en FC Tirol Innsbruck.

Laatste Europese wedstrijd van Sparta Rotterdam

Het is in totaal dus 29 jaar geleden dat er Europees voetbal werd gespeeld op Het Kasteel. Mochten de mannen van Maurice Steijn in de finale FC Twente verslaan, dan plaatsen ze zich voor de twee voorronde van de Conference League.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!