Nieuws

Speelde Oranje in het verleden al eens eerder tegen Kroatië?

Speelde Oranje in het verleden al eens eerder tegen Kroatië?

03-06-2023 22:37 Laatste update: 22:30

Het Nederlands elftral treft in juni Kroatië in de halve finale van de Nations League. Speelde Oranje in het verleden al eens tegen Kroatië? VoetbalNieuws zocht het uit. 

Oranje speelde in de voetbalgeschiedenis twee keer tegen Kroatië en voor beide affiches moeten we flink wat jaren terug. De oudere volgers onder ons zullen met gemengde gevoelens terugkijken op de wedstrijden tegen Kroatië. Deze vonden in 1998 en 2008 plaats.

11 juli 1998: Nederland - Kroatië (1-2)

Nederland trof in 1998 voor het eerst Kroatië en deed dat direct in een gigantische wedstrijd. Het met voetbalsterren gevulde Oranje nam het in de troostfinale van het WK 1998 op tegen Kroatië. In de halve finales verloor Oranje van Brazilië na strafschoppen. Kroatië ging met 2-1 onderuit tegen Frankrijk. 

Aan de kant van Nederland stonden spelers als Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar, Edgar Davids en Clarence Seedorf op het veld. Bij de Kroaten waren de ogen gericht op Davor Suker, voor velen de beste spits uit de jaren '90. Oranje verloor de troostfinale met 1-2: aan de kant van Kroatië scoorden Robert Prosinečki en Suker, de eretreffer van Nederland kwam op naam van Boudewijn Zenden. Kroatië eindigde het WK als nummer drie, Oranje werd vierde.

6 februari 2008: Kroatië - Nederland (0-3)

Nederland nam tien jaar later revanche na de verloren troostfinale, al ging het slechts om een vriendschappelijk duel. In 2008 was de ploeg van bondscoach Marco van Basten, dat ook in de groepsfase van het EK schitterde tegen Frankrijk en Italië, te sterk voor Kroatië. Doelpunten van John Heitinga, Klaas-Jan Huntelaar en Jan Vennegoor of Hesselink bepaalden de eindstand op 0-3. Aan de kant van Kroatië stond een piepjonge Luka Modric op het veld.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!