Nieuws

Dit zijn de clubs die Ajax in de voorronde van de Europa League kan treffen

Dit zijn de clubs die Ajax in de voorronde van de Europa League kan treffen

02-06-2023 16:57 Laatste update: 13-07-2023 22:28

Ajax begint volgend seizoen in de derde voorronde van de Europa League aan het Europese avontuur. Welke clubs kunnen de Amsterdammers treffen in deze belangrijke voorronde? VoetbalNieuws schetst de (enigszins ingewikkelde) situatie. 

Vier potten, veel onduidelijkheid

Ajax begint in de laatste voorronde van de Europa League aan het toernooi en moet winnen om door te stromen naar de tweede competitie van Europa. Wanneer het tweeluik wordt verloren, wacht een avontuur in de groepsfase van de Conference League. De Europa League zit een stuk ingewikkelder in elkaar dan bijvoorbeeld de Champions League, dus ga er goed voor zitten. Dit zijn de tegenstanders die Ajax mogelijk kan tegenkomen in de derde voorronde. 

De UEFA maakt vier potten voor de voorrondes van de Europa League en die zijn gebaseerd op verschillende criteria. In Pot 1, waar Ajax in zit, komen de clubs uit de landen met het hoogste coëfficiënt in de landenlijst. Daar hoort Nederland ook bij. Aangezien Ajax ingedeeld is in Pot 1, kunnen alleen tegenstanders uit Pot 3 en Pot 4 worden geloot. Dit zijn clubs uit landen met een lager coëfficiënt. 

Pot 3 zal vooral bestaan uit clubs uit kleine voetballanden die zich eerst in de Champions League-voorronde mogen melden. Bij verlies stromen deze clubs door naar Pot 3 in de Europa League. Pot 4 is al iets duidelijker: de nummer drie van Zwitserland meldt zich daar onder meer: Lugano FC. Ook gaan twee niet-kampioenen naar Pot 4 van de Europa League. Onder meer Olympiacos en Sparta Praag spelen die voorronde om te bepalen wie in Pot 4 komt. 

De twee laatstgenoemde ploegen nemen het op tegen ploegen die in de tweede voorronde van de Champions League worden uitgeschakeld. Op het moment zijn Union Sint-Gillis, Royal Antwerp FC en KRC Genk nog allemaal in de race om die plek af te dwingen. Ook Panathinaikos. FC Dnipro en Zorya Luhansk behoren nog tot mogelijke kandidaten.

Al met al: er zitten nog een hoop haken en ogen aan de mogelijke tegenstanders van Ajax. De club zal pas op 7 augustus meer duidelijkheid hebben, wanneer de loting wordt voltooid voor de derde voorronde. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!