Exclusive

Ajax neemt afscheid van Heitinga: vijf potentiële nieuwe uitdagingen voor hem

Ajax neemt afscheid van Heitinga: vijf potentiële nieuwe uitdagingen voor hem

18-06-2023 18:25 Laatste update: 18:25

De wegen van John Heitinga en die van de hoofdmacht van Ajax scheiden definitief. De oefenmeester en de Amsterdammers zijn het eens geworden over de ontbinding van zijn nog tot 2025 lopende contract. Een andere functie binnen de club krijgt Heitinga dus niet. Wat is dan wel een mogelijk mooie vervolgstap voor Heitinga? VoetbalNieuws geeft je vijf potentiële opties.

Terug naar Jong Ajax

Van de ene kant is een terugkeer van Heitinga bij Jong Ajax een logische optie, maar van de andere kant ook weer niet. Heitinga is anderhalf seizoen verantwoordelijk geweest voor de beloften van de Amsterdammers en Ajax opperde in het clubstatement al dat er naar een nieuwe rol wordt gezocht voor de oefenmeester. Dat zou dus weer een functie bij Jong Ajax kunnen zijn, maar daar staat sinds de doorstroming van Heitinga naar het eerste ook een nieuwe trainer aan het roer. Dave Vos is de man die de leiding heeft over de Amsterdamse talenten. Over zijn toekomst is nog weinig bekend, maar in eerste instantie loopt zijn contract tot juni 2023. Of Heitinga zelf open staat voor een nieuwe klus bij Jong Ajax is ook de grote vraag.

Vitesse

Bij Vitesse staat Phillip Cocu sinds eind 2022 aan het roer, maar of hij ook volgend seizoen actief is in Arnhem is de grote vraag. De oefenmeester kreeg bij zijn aanstelling de taak om de Arnhemmers in de Eredivisie te houden en dat is gelukt. Cocu heeft met zijn ervaring bij PSV en Fenerbahçe toch een goede naam opgebouwd in de voetbalwereld, waardoor het niet onlogisch is dat er aan andere kanten aan hem getrokken gaat worden. De naam van Cocu werddan ook al in verband gebracht met PSV, maar de keuze van de Eindhovenaren viel uiteindelijk op Peter Bosz. Zouden ze de naam van Heitinga al op de schaduwlijst hebben gezet in de GelreDome?

Assistent bij Jong Oranje

De vacature als bondscoach van Jong Oranje werd begin deze week opgevuld door Michael Reiziger, maar hoe de rest van zijn technische staf zich gaat vormen is nog onbekend. Dat opent deuren voor Heitinga, die Reiziger maar al te goed kent door hun gezamenlijke tijd in Amsterdam. Of Heitinga een klus als assistent-trainer ziet zitten is de grote vraag, maar een optie is het zeker.

Ajax neemt afscheid van Heitinga: vijf potentiële nieuwe uitdagingen voor hem

Sparta Rotterdam

Sparta is na het vertrek van Maurice Steijn naar Ajax op zoek naar een nieuwe trainer. De naam van Heitinga werd door Cor Pot al gelinkt aan de Rotterdammers. "Heitinga zou voor mij een kandidaat zijn, omdat ik denk dat dat een talentvolle jongen is. Bij Jong Ajax heeft hij het ook goed gedaan", aldus de oud-trainer tegenover Rijnmond. Bij Sparta zou Heitinga meer ervaring op kunnen doen in de Eredivisie. Bovendien zou het een opvallende trainersruil tussen Ajax en Sparta betekenen. 

Buitenland

Heitinga speelde als voetballer jarenlang in het buitenland. Onder meer Atlético Madrid, Everton en Hertha BSC staan op zijn palmares. Bovendien speelde hij een WK-finale met Oranje in 2010. Kortom, Heitinga is een bekende naam in de voetbalwereld. Wellicht levert die naam, en het feit dat hij dit seizoen maandenlang eindverantwoordelijke was bij Ajax, hem een kans op in het buitenland. Of dit ook de slimste keuze is, is nog maar de vraag, maar een optie is het zeker. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!