Exclusive

Ajax gaat niet door met Heitinga: zo verliep zijn periode als interim-trainer

Ajax gaat niet door met Heitinga: zo verliep zijn periode als interim-trainer

01-06-2023 16:45 Laatste update: 16:56

Donderdagmiddag kwam dan eindelijk een eind aan alle onzekerheid rondom John Heitinga Na een lange periode van onduidelijkheid kreeg de 39-jarige oefenmeester te horen dat Ajax niet met hem verder gaat als hoofdtrainer. De Amsterdammers hopen het clubicoon wel te behouden, maar dan in een andere functie. VoetbalNieuws neemt je aan de hand van een tijdlijn mee door de periode van Heitinga als interim-trainer.

Ajax heeft een zeer moeizaam seizoen achter de rug en dat begon onder oud-trainer Alfred Schreuder. De opvolger van Erik ten Hag kreeg het maar niet aan de praat in Amsterdam en werd in januari 2023 ontslagen. John Heitinga, op dat moment trainer van Jong Ajax, wordt naar voren geschoven als tijdelijke opvolger. Het 39-jarige clubicoon helpt zijn club graag en begint aan een hele lastige opgave.

Debuut als hoofdtrainer

De eerste wedstrijd onder Heitinga wordt met 1-4 gewonnen van Excelsior. Al snel wordt duidelijk dat Heitinga de rest van het seizoen aan het roer zal staan bij de hoofdmacht van Ajax. "We hebben veel vertrouwen in de kwaliteiten van John en de visie die hij uitsprak", liet toenmalig algemeen directeur Edwin van der Sar optekenen.

Eerste dreun

Na een aantal gewonnen wedstrijden in de Eredivisie, krijgen Heitinga en zijn ploeg de eerste dreun te verwerken in de Europa League. Het tweeluik met Union Berlin wordt verloren en dus liggen de Amsterdammers uit Europa. Enkele weken later lijkt Ajax een hele goede stap richting het kampioenschap te kunnen zetten. In een onderling duel om de koppositie wordt er echter met 2-3 verloren van Feyenoord, waardoor het gat met de Rotterdammers oploopt tot vijf punten.

Teleurstellende prestaties en aanstelling van Sven Mislintat

De titel lijkt op dat moment al niet meer haalbaar en dus moet Ajax het seizoen enigzins zien te redden door de beker te winnen. In de halve finale wordt Feyenoord verslagen, maar in de finale blijkt PSV na strafschoppen te sterk voor de ploeg van Heitinga. Ondertussen presenteert Ajax de nieuwe technisch directeur Sven Mislintat. De Duitser spreekt in zijn eerste interview het vertrouwen uit richting Heitinga en geeft direct aan dat het clubicoon op pole-position ligt om ook volgend seizoen voor de groep te staan als hoofdtrainer.

Fase van onzekerheid

Wat volgt zijn een aantal onzekere weken voor Heitinga. De 39-jarige oefenmeester krijgt maar geen duidelijkheid over volgend seizoen en dat leidt tot speculaties. Donderdagmiddag krijgt Heitinga dan de boodschap: Ajax gaat op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. De Amsterdammers hopen Heitinga, die nog over een tweejarig contract bezit, wel in een andere rol verbonden te houden aan de club.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!