Exclusive

Messi kiest voor Miami: overzicht van pieken en dalen bij Paris Saint-Germain

Messi kiest voor Miami: overzicht van pieken en dalen bij Paris Saint-Germain

07-06-2023 15:55 Laatste update: 22:15

Lionel Messi vervolgt zijn loopbaan bij Inter Miami. Afgelopen week werd al duidelijk dat de Argentijnse supervedette zijn contract bij Paris Saint-Germain niet ging verlengen. Daarmee kwam een einde aan een hectische periode van twee jaar voor La Pulga. Hoe zag de periode in de Franse hoofdstad eruit voor Messi? VoetbalNieuws toont je de ups en downs.

2021: Messi schokt met Barça-vertrek

Messi speelde tussen 2004 en 2021 onafgebroken bij de hoofdmacht van FC Barcelona. De club ging echter op sportief vlak achteruit en het salarishuis begon langzaam in te storten. In Catalonië wist men de boekhouding niet meer tijdig op orde te krijgen en het zorgde voor een geforceerd afscheid van Messi: de Argentijn verdiende te veel geld en mocht volgens reglementen van La Liga zijn salaris niet voldoende inleveren. Het leverde een transfer naar PSG op: de club maakte 31 augustus 2021 bekend dat Messi zijn handtekening had gezet onder een tweejarig contract, met de optie voor een extra seizoen.

Bij zijn komst in Parijs bood Neymar direct zijn rugnummer 10 aan, maar Messi besloot met rugnummer 30 te spelen; hetzelfde nummer waar de Argentijn in Barcelona mee debuteerde. Messi debuteerde 29 augustus voor de club en verving zijn vriend Neymar na ruim een uur spelen. De Argentijn moest bijna een maand wachten op zijn eerste doelpunt: op 28 september was het raak, maar wel tegen Manchester City in de Champions League. PSG stuntte in de zomer met de komst van onder meer Sergio Ramos en Messi, maar het duo wist niet vanaf de eerste minuut te imponeren.

2022: Messi ziet voetbalsprookje in vervulling gaan

In de laatste maanden van 2021 miste Messi veel wedstrijden door blessureleed. In januari 2022 werd de speler bovendien positief getest op COVID-19. In februari 2022 won Messi met PSG nog in de Champions League knock-out fase van Real Madrid, maar wist De Koninklijke het thuisduel met 3-1 te winnen door een hattrick van Benzema. 

Het jaar 2022 kan niet worden samengevat zonder het WK in Qatar te noemen. Messi reisde met Argentinië af naar de oliestaat en wist het toernooi te winnen. Argentinië was in de finale te sterk voor Frankrijk na strafschoppen en daarmee had Messi na vier WK's zijn laatste prijs binnen. Voor veel mensen was er eindelijk reden om Messi met de grote Maradona te vergelijken en zelfs daar overheen te gaan.

In Parijs wachtte men de terugkeer van Messi met het nodige ongeduld af. Eind 2022 ontstonden de eerste haarscheurtjes tussen Messi en de club. Ondertussen zaten clubs als Inter Miami CF en Al-Ittihad op het vinkentouw om de Argentijn los te weken. Messi kende een optie voor een extra jaar in zijn contract, maar beide partijen kwamen niet tot een conclusie tijdens de gesprekken. 

2023: La Pulga wordt geschorst door PSG

Begin mei werd bekend dat Messi een schorsing van twee weken kreeg opgelegd door PSG. Reden van de straf was een onaangekondigd vertrek naar Saudi-Arabië. Messi liet later in een videostatement weten dat het om een misverstand ging en de Argentijn dacht een vrije dag te hebben. Na het publiceren van het statement werd de schorsing van Messi opgeheven. Toch zorgde het incident voor verdere onstuimigheid tussen speler en club.

De details van het aangeboden contract van Il-Ittihad kwam ook tevoorschijn. De Argentijn kon 600 miljoen euro verdienen door twee jaar in Saudi-Arabië te vertoeven. Ook FC Barcelona probeerde het salarishuis snel in orde te krijgen voor de komst van de clublegende en nam afscheid van onder meer Jordi Alba en Sergio Busquets. Op 1 juni maakte Galtier bekend dat Messi bezig was aan zijn laatste seizoen bij PSG. Woensdagavond werd duidelijk dat Messi heeft besloten om zijn loopbaan voort te zetten bij Inter Miami, de Amerikaanse club van David Beckham.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!