Sevilla pakt zevende Europa League-titel, Roma na strafschoppen verslagen

01-06-2023 00:03 Laatste update: 00:05

Sevilla heeft voor de zevende keer in de clubhistorie de Europa League gewonnen. In de finale, die in 1-1 eindigde, werd het AS Roma van José Mourinho na strafschoppen verslagen. De Portugees verloor zodoende zijn eerste Europese eindstrijd.

Het leek een nogal saaie eerste helft te gaan worden in de Puskas Arena in Boedapest, totdat Gianluca Mancini in de 34e minuut met een meer dan fraaie steekpass de diep gelopen Paulo Dybala vond. De Argentijn dacht niet na en haalde op randje zestien keurig uit, waardoor Sevilla-doelman Yassine Bounou in de rechterhoek kansloos was: 1-0 Roma.

Pas toen liet ook Sevilla zich serieus gelden. De Spanjaarden zochten vlak voor rust nadrukkelijk naar de gelijkmaker en vonden die via Ivan Rakitic ook bijna. De Kroaat haalde vanaf een meter of twintig verwoestend uit, maar zag zijn schot uiteenspatten op de rechterpaal.

Sevilla ging zodoende met hoop richting de tweede helft, wat na de hervatting ook meteen duidelijk werd. Coach José Luis Mendilibar wisselde tweemaal en zag hoe zijn ploeg na tien minuten op gelijke hoogte kwam. Mancini veranderde in korte tijd van held naar schlemiel door een strakke voorzet vanaf rechts in zijn eigen doel te werken.

Een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd leek Sevilla zich rijk te rekenen door een gegeven strafschop, maar scheidsrechter Anthony Taylor werd door de VAR naar de kant gestuurd. Daar zag hij hoe voormalig Ajacied Lucas Ocampos te makkelijk over het been van Roger Ibañez ging liggen. In het restant van de reguliere speeltijd wilden beide ploegen weinig risico nemen, maar doelpunten vielen er niet. Ook de zeer saaie verlenging leverde geen beslissing op, waardoor strafschoppen de uitkomst moesten bieden. Die werden uiteindelijk beter genomen door Sevilla, omdat Gonzalo Montiel de beslissende strafschop mocht overnemen.