Exclusive

Wie is Kasper Hjulmand, de Deense trainer die kandidaat was bij Ajax?

Wie is Kasper Hjulmand, de Deense trainer die kandidaat was bij Ajax?

06-06-2023 12:21 Laatste update: 12:33

Naast Kjetil Knutsen linkte De Telegraaf nog een Scandinavische trainer aan Ajax. Kasper Hjulmand, bondscoach van Denemarken, stond op de nominatie om John Heitinga af te lossen in de hoofdstad. Wie is deze Deen eigenlijk? VoetbalNieuws vertelt je alles wat je moet weten.

Directeur voetbalzaken Sven Mislintat is voornemens om een buitenlandse trainer aan te stellen bij Ajax. Naar verluidt wordt de Scandinavische markt momenteel onder de loep genomen en Hjulmand was één van de namen die hoog op het lijstje stond, maar de bondscoach van Denemarken heeft zijn contract verlengd. 

Carrière

Hjulmand, geboren op 9 april 1972 in Aalborg, heeft als speler niet direct een noemenswaardige carrière opgebouwd. Hij kwam uit voor de Deense clubs Randers Freja, Vivild IF en B.93. Zijn voetballoopbaan duurde slechts zeven jaar, aangezien hij in 1991 begon en er al in 1998 een punt achter moest zetten door de vele blessures die hij als jonge jongen geregeld opliep.

Nadat Hjulmand stopt met het spelen van het spelletje, gaat hij al snel aan de slag als jeugdtrainer bij Lyngby. Daar wordt hij trainer van verschillen de jeugdelftallen waarna hij na zes jaar hoofdtrainer wordt. Hjulmand maakt indruk bij Lyngby en dat levert hem in 2008 een functie als assistent-trainer op bij Nordsjaelland, één van de grootste clubs van Denemarken. Na drie jaar lang als rechterhand op de bank te hebben gezeten, wordt Hjulmand hoofdtrainer van de club. In zijn eerste jaar als hoofdtrainer van Nordsjaelland wordt de oefenmeester gelijk kampioen van Denemarken.

Door het succes staat Hjulmand meteen op de kaart in de rest van Europa. Het duurt echter nog wel twee jaar voordat de trainer zijn eerste en enige buitenlandse stap maakt. In de zomer van 2014 wordt Hjulmand trainer van FSV Mainz 05, waar hij in totaal twee jaar aan het roer staat totdat Nordsjaelland hem weer terug naar Denemarken haalt. Hjulmand begint daar uiteindelijk aan zijn tweede periode waarin hij nog vier jaar werkzaam is totdat de Deense voetbalbond voor de deur staat.

Bondscoach van Denemarken

Met het Deense nationale elftal komt Hjulmand uiteindelijk tot nu toe in actie tijdens twee grote toernooien, waarvan er één een groot succes is en één uitdraait op een grote deceptie.

EK 2021: Denemarken maakt in vele opzichten indruk
In zijn eerste jaar als bondscoach van Denemarken mag Hjulmand zich meteen opmaken voor zijn eerste grote eindtoernooi. De Denen maken deel uit van een groep met Finland, België en Rusland. Geheel in contrast met hoe het toernooi uiteindelijk afloopt, beleven de Denen een dramatisch begin. In de openingswedstrijd tegen Finland wordt met 0-1 verloren, maar wordt de sportieve malaise overschaduwd door de situatie rondom Chrsitian Eriksen, die met hartproblemen naar de grond gaat. Hoe de spelers van Denemarken met die situatie omgingen, met aanvoerder Simon Kjaer en bondscoach Hjulmand voorop, was bewonderingswaardig. Na dit moment is de eenheid die de Deense ploeg uitstraalt zichtbaar tijdens heel het toernooi.

In de resterende twee poulefases verliest Denemarken nog van België maar wordt er toch nog van Rusland gewonnen waardoor ze als één van de beste nummers drie doorstoten naar de knock-out fase van het toernooi. Daarin worden uiteindelijk Wales en Tsjechië verslagen, maar is Engeland in de halve finale te sterk. Denemarken kijkt sportief gezien terug op een prachtige voetbalmaand, waarin Hjulmand ook wordt geprezen doordat hij zijn elftal aantrekkelijk, aanvallend voetbal laat spelen, waarin met name de backs een heel opvallende rol vertolken. Joakim Maehle bestreek bijvoorbeeld de gehele linkerflank en wordt één van de meest waardevolle spelers van het toernooi. Door hoe Hjulmand daarnaast met de situatie van Eriksen omgaat, wekt hij enorm veel sympathie in heel Europa.

Wie is Kasper Hjulmand, de Deense trainer die Heitinga mogelijk opvolgt bij Ajax?

WK 2022: Denemarken kan hoge verwachtingen niet waarmaken
De keerzijde van een goed toernooi spelen als underdog is dat de verwachtingen voor een tweede succes op rij hoger komen te liggen. Dat geldt ook voor Denemarken, die op het WK in Qatar in een poule worden gedropt met Frankrijk, Tunesië en Australië. Waar de Scandinaviërs op het EK van één jaar geleden nog tot de halve finale geraakten, strandt het WK dit keer al in de groepsfase. Denemarken haalt slechts één punt tegen Tunesië en verliest van Frankrijk en Australië, waardoor ze zelfs laatste worden in de groep.

De manier van spelen tijdens het EK van 2021 werpt dus geen vruchten af op het WK van 2022 en dat wordt ook Hjulmand aangerekend. De Deense kranten zijn dan ook niet mild voor de selectie en staf en leggen de verantwoordelijkheid dan ook zeker ben hen. 'De verantwoordelijkheid ligt bij hem, maar de spelers moeten zichzelf in de spiegel bekijken', klinkt het.

Even wordt er zelfs gedacht dat Hjulmand het voor gezien houdt bij zijn land, maar al snel blijkt dat de trainer zich niet weg laat jagen en dat hij aanblijft als bondscoach. De Deen ligt na zijn contractverlenging tot de zomer van 2026 vast bij de Deense voetbalbond.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!