Exclusive

Mourinho gaat ten onder: deze finales won de Portugees wél in zijn carrière

Mourinho gaat ten onder: deze finales won de Portugees wél in zijn carrière

31-05-2023 14:44 Laatste update: 01-06-2023 07:04

Woensdagavond stonden AS Roma en Sevilla tegenover elkaar in de finale van de Europa League. Het was de zesde keer dat José Mourinho een dergelijke eindstrijd in zijn carrière tegemoet ging. The Special One verloor nog nooit een Europese finale tot woensdag. Welke finales zijn dit geweest? VoetbalNieuws brengt je op de hoogte van het bewonderingswaardige trackrecord van de Portugees.

Mourinho: plaaggeest van Nederlandse clubs

Twee van de zes Europese finales waarin Mourinho als hoofdcoach verscheen waren tegen Nederlandse clubs. In 2016/17 had The Special One de leiding over Manchester United, dat het in Stockholm opnam tegen het Ajax van Peter Bosz. De Amsterdammers maakten veel indruk in de Europa League-campagne, maar in de finale waren ze niet opgewassen tegen de Engelse grootmacht. Door goals van Henkrikh Mkhitaryan en Paul Pogba won United met 0-2 van Ajax en won het onder leiding van Mourinho de Europa League

Vijf jaar later stond er met Feyenoord weer eens een Nederlandse club in een Europese finale. Het AS Roma van Mourinho was de tegenstander in de Conference League. Voorafgaand aan het duel leefde er eenzelfde positief gevoel in Nederland, maar weer was het de Portugese hoofdcoach die met een tactisch foefje wist te komen. Door het winnen van de Conference League werd Mourinho de eerste trainer die zowel de Champions League, Europa League als Conference League heeft gewonnen.

Europa League-ontknoping in aantocht: Mourinho verloor nooit een Europese finale

Twee Champions Leagues, twee Europa Leagues en één Conference League voor Mourinho

2002/03: Europa League met FC Porto
2003/04: Champions League met FC Porto
2009/10: Champions League met Internazionale
2016/17: Europa League met Manchester United
2021/22: Conference League met AS Roma

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!