Nieuws

Van der Sar stapt op: zo verliep zijn periode in het directieteam van Ajax

Van der Sar stapt op: zo verliep zijn periode in het directieteam van Ajax

30-05-2023 13:45 Laatste update: 13:51

Edwin van der Sar kondigde dinsdag zijn vertrek bij Ajax aan na een periode van bijna elf jaar. Het was een periode vol hoge pieken en diepe dalen. VoetbalNieuws neemt je aan de hand van een tijdlijn mee door de periode van Van der Sar in het directieteam in Amsterdam.

Van der Sar wordt in november 2012 toegevoegd aan het directieteam van Ajax. Daar begint hij als directeur marketing. Vier jaar later maakt de voormalig topkeeper promotie binnen de club en wordt hij aangesteld als algemeen directeur.

Europa League-finale

Het eerste volledige seizoen waarin Van der Sar de baas is in Amsterdam verloopt sportief gezien goed. Ondanks dat Feyenoord in 2017 de landstitel verovert, zijn de Ajax-supporters toch tevreden. De Amsterdammers bereiken namelijk de finale van de Europa League onder trainer Peter Bosz. Uiteindelijk is het Manchester United van José Mourinho in de finale met 0-2 te sterk voor Ajax. Door een verschil in inzicht vertrekt succestrainer Bosz uiteindelijk al na één seizoen uit Amsterdam.

Nouri

In de zoektocht naar een nieuwe trainer komt Ajax in de zomer van 2017 uit bij Marcel Keizer. De eerste grote uitdaging krijgt Van der Sar in diezelfde zomer, als Abdelhak Nouri op trainingskamp in elkaar zakt tijdens een oefenwedstrijd. De Ajacied loopt ernstige blijvende hersenschade op na de hartstilstand. Van der Sar laat in een verklaring weten dat Nouri al last had van hartritmestoornissen. Waar de voormalig topkeeper eerst van mening was dat er goed was gehandeld vanuit het medische team, kwam hij hier later toch op terug.

Trio Edwin, Marc & Erik

Het seizoen 2017/2018 begint sportief gezien teleurstellend voor Ajax. De tragische gebeurtenis met Nouri heeft invloed op de gehele spelersgroep en de Ajacieden lopen Europees voetbal mis. Keizer wordt nog voor de kerst ontslagen, Erik ten Hag is zijn opvolger. Achteraf gezien blijft dit een gouden zet te zijn geweest. Ajax boekte met het trio Van der Sar, Overmars en Ten Hag grote successen, met als uitschieter het bereiken van de halve finale van de Champions League.

Grensoverschrijdend gedrag Overmars

Begin 2022 krijgt Van der Sar opnieuw een tegenslag te verwerken. Overmars, waarmee de algemeen directeur altijd goed samenwerkte, stapt op vanwege grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Ook Van der Sar komt er bij dit voorval in Amsterdam niet helemaal lekker uit. De voormalig topkeeper vertelt in eerste instantie dat hij niets wist van het gedrag van Overmars, maar later komt alsnog naar buiten dat Van der Sar al signalen had opgevangen van grensoverschrijdend gedrag voordat hij verlengde met de directeur voetbalzaken. De algemeen directeur is opnieuw kop van Jut.

Aanstelling Schreuder

Ten Hag vertrekt in de zomer van 2022 naar Manchester United, waardoor Van der Sar nog als enige van het trio overblijft. Hij besluit samen met Gerry Hamstra Alfred Schreuder, die in het Europese successeizoen assistent was onder Ten Hag, aan te stellen als hoofdtrainer. Ook wordt er met veel geld gesmeten om onder anderen Steven Bergwijn en Calvin Bassey naar Amsterdam te halen. Schreuder beleeft echter een teleurstellende periode in Amsterdam, waardoor hij eind januari wordt ontslagen. Ook wordt er opnieuw aan de stoelpoten van Van der Sar gezaagd, maar hij blijft 'gewoon' zitten.

Vertrek uit Amsterdam

Ajax maakte dinsdagochtend bekend dat Van der Sar toch heeft besloten om zijn taken neer te leggen en de eer aan zichzelf te houden. Hij zal formeel aanblijven tot 1 augustus. De algemeen directeur laat in een statement weten dat hij op is na bijna elf jaar in de Ajax-directie. Hij geeft toe dat het een enorm zware periode is geweest.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!