Exclusive

Dit is waarom Bosz als trainer en Cruijff als directeur niet onlogisch is bij Ajax

Dit is waarom Bosz als trainer en Cruijff als directeur niet onlogisch is bij Ajax

30-05-2023 13:00 Laatste update: 20:54
2

Met het aftreden van Edwin van der Sar en het steeds waarschijnlijker wordende vertrek van John Heitinga als trainer van Ajax is er een flinke interne renovatie aan de gang in Amsterdam. Het betekent dat er twee belangrijke en vooral ook begeerde vacatures vrij komen, die wel eens ingevuld zouden kunnen worden door Jordi Cruijff en Peter Bosz. VoetbalNieuws legt je uit waarom we dit koppel wel eens terug zouden kunnen zien in de Johan Cruijff Arena.

Cruijff en Bosz: twee werkloze zwaargewichten met een Ajax-verleden

De huidige situatie van Cruijff
In mei 2023 brengt FC Barcelona plots het bericht naar buiten dat Cruijff afzwaait als sportief directeur van de club. De Catalaanse bijdrage van de zoon van legende Johan Cruijff bleef beperkt tot slechts twee seizoenen, waarin hij uiteindelijk mede verantwoordelijk was voor onder andere het transferbeleid en de contractuele situaties van spelers.

Zelf sloot Cruijff af met de volgende woorden: "Ik ben het bestuur heel erg dankbaar en ben blij met het werk dat ik samen met Mateu heb mogen verrichten. Het was een moeilijke tijd, maar we deden ons werk altijd met een glimlach", zei hij tegenover Barça-tv. Hoe Cruijff zijn toekomst zelf voor zich ziet is onbekend, maar de geruchten over een functie bij Ajax zijn er wel degelijk, zo stelde ook De Telegraaf.

De huidige situatie van Bosz
Bosz is in het bezit van een rijke carrière als trainer, met klussen bij onder andere Ajax, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Olympique Lyon. Laatstgenoemde club was zijn laatste job, waar hij in oktober 2022 werd ontslagen. Dat is toch al weer even geleden, maar aan interesse in Bosz is geen gebrek. De oefenmeester wordt gelinkt aan FC Twente, bondscoachschap bij België, PSV en ook Ajax. Zelf stak hij ook niet onder stoelen of banken open staan voor een functie in Amsterdam, zo liet hij merken in de uitzending van Rondo op Ziggo Sport.

Eén mogelijke sta-in-de-weg voor een rentree van Bosz als hoofdtrainer van Ajax is de aanwezigheid van Van der Sar. De breuk tussen Bosz en Ajax in 2017 werd namelijk ingeluid doordat Van der Sar niet kon of wilde voldoen aan Bosz' wensen. Mede daardoor koos de oefenmeester, na een succesvol jaar met Ajax in de Europa League waarin de finale werd behaald, toch voor en stap naar Dortmund. Het vertrek van Van der Sar uit Amsterdam is één factor minder waarom Bosz niet opnieuw trainer van Ajax kan worden.

Dit is waarom Bosz als trainer en Cruijff als directeur niet onlogisch is bij Ajax

Cruijff en Bosz: respectvolle samenwerking bij Maccabi Tel Aviv

Bosz wordt geen kampioen maar maakt indruk
Cruijff en Bosz werkten in het verleden al eens met elkaar samen. De Nederlandse bestuurder pikte Bosz in de winter van 2016 op bij Vitesse om de boel op het veld te redden in Israël. Dat lukte uiteindelijk nét niet, aangezien concurrent Hapoel Beer Sheeva met een kleine voorsprong op Maccabi toch kampioen werd. Desondanks wist Bosz indruk te maken op Cruijff.

'Wat me aan Ajax – Schalke 04 het meest is opgevallen is hoe bij Ajax de hand van Bosz is te zien. Ik heb hem vorig jaar meegemaakt bij Maccabi Tel Aviv en van nabij gezien hoe goed hij het team verdedigend opstelt als het aanvalt. Er wordt dus niet nagedacht zodra er balverlies is, dat is daarvoor al gebeurd', aldus Cruijff destijds in De Telegraaf.

'Bij Maccabi hebben we daar nog altijd baat bij. Ik vond het enorm knap hoe Bosz er bij ons in slaagde om dit binnen zes maanden in het team te brengen. Maar dan heb ik het over een ploeg met nogal wat oudere spelers, terwijl hij dit bij Ajax met veel jonge voetballers voor elkaar heeft gekregen. Dat is heel bijzonder', besloot hij in de ochtendkrant.

Bosz belangrijk voor Cruijff na overlijden vader Johan
Enkele maanden nadat Bosz is gearriveerd in Tel Aviv, slaat het noodlot toe. Johan Cruijff overlijdt op 24 maart 2016. Wat bijzonder is, is dat de laatste bewegende beelden van Johan samen met Jordi en Bosz zijn gemaakt. Het trio geniet zichtbaar in de schaduw, kijkend naar waarschijnlijk een voetbalwedstrijd of -training. In de zomer van 2016 verlaat Bosz Maccabi alweer, voor een avontuur bij Ajax. Het is een vertrek waar Jordi naar eigen zeggen 'verdrietig' om was. Dat de twee elkaar goed liggen, is een understatement.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!