Reactie

Van Gaal 'corrigeert' Lang: 'Op eigen houtje, dat is toch ongelooflijk?'

Van Gaal 'corrigeert' Lang: 'Op eigen houtje, dat is toch ongelooflijk?'

09-10-2021 08:10 Laatste update: 08:12

Nederland had het vrijdagavond erg lastig met Letland, maar wist de 0-1 overwinning over de streep te trekken. Bondscoach Louis van Gaal was te spreken over de drie punten, maar zag dat het spel van zijn ploeg nog een stuk beter kon.

"We hebben zo'n vijftien kansen gekregen en zij vier", zo vertelt Van Gaal na afloop in gesprek met de NOS. "Dat voorspelde ik al, net als dat we zeventig procent balbezit zouden krijgen. Het is 75% geworden. Dit is niets nieuws onder de zon. Tevreden? Tegen de supporters zei ik dat ik tevreden was als het 0-1 zou worden. Het had ook 0-4 kunnen worden. Zelfs amateurs krijgen vaak twee kansen. Letland kreeg er vier, maar Bijlow staat er niet voor niets. Dit zijn hele moeilijke wedstrijden."

Van Gaal gaat vervolgens in op het gegeven dat de Oranje-spelers het moeilijk hadden tegen de Letten. 'Het tempo omhoog' is niet wat je van de spelers van Oranje kan verwachten, aldus Van Gaal. "Dat is zo moeilijk. Iedere analist kan vertellen dat het tempo omhoog moet. Nee, de creatieveling moet opstaan. Het tempo kan niet hoger omdat er twee rijtjes van vier staan. De uitslag is 0-1, maar het had ook 1-6 of 2-1 kunnen zijn."

"Ik heb me soms geërgerd aan een pass die diep gespeeld had kunnen worden, maar toch breed gaat. Diepte gaat altijd voor breedte, zeker tegen dit soort tegenstanders. Dan moet je soms risico nemen op het juiste moment. Aan de persoonlijke fouten heb ik me ook geërgerd, want dat had anders af kunnen lopen. Uiteindelijk ben ik hartstikke blij, de inzet en beleving was geweldig. De uitvoering kan echter beter", zegt Van Gaal.

Debutanten
Guus Til maakte zijn basisdebuut voor Oranje tegen Letland. Hij speelde op 'safe', zo zag Van Gaal. Til heeft gedaan wat hij kon. Het is moeilijk om in een kleine ruimte te spelen. Bij Noa Lang zag je dat hij iets wilde laten zien. Hij heeft lef genoeg, dat vind ik wel leuk. Hij ging inderdaad op eigen houtje naar links. Dat is toch ongelooflijk dat hij ineens links speelde? Ik wilde hem op rechts, haha", grapt Van Gaal. "Dat heb ik even gecorrigeerd."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!