Nieuws

Van Bommel met Antwerp op pole-position voor titel: zo kunnen ze kampioen worden

Van Bommel met Antwerp op pole-position voor titel: zo kunnen ze kampioen worden

4 juni - 09:00 Laatste update: 16:37
1

Het Royal Antwerp FC van Mark van Bommel ligt nog altijd op koers om kampioen van België te worden. Met nog één play-off-wedstrijd te spelen kan de Belgische landstitel na 66 jaar weer eens in de havenstad terecht komen. Hoe werken de Belgische play-offs en wat moet er nog gebeuren voor Antwerp? VoetbalNieuws neemt je mee.

Het Belgische play-off-systeem

In België worden elk jaar 34 wedstrijden in de Jupiler Pro League gespeeld, waarna de play-offs van start gaan. De vier hoogst geëindigde ploegen plaatsen zich voor de play-offs waaruit uiteindelijk één kampioen komt rollen. Aan de start van de play-offs worden alle punten gehalveerd. Elke geplaatste club behoudt dus zijn stand op de ranglijst, maar doet dit met de helft van het aantal punten waarmee het de competitie aanvankelijk afsloot. Royal Antwerp, RC Genk, Union Sint-Gillis en Club Brugge wisten zich te plaatsen voor de play-offs, waarin elke club twee keer tegen elkaar speelt.


Het ging er afgelopen weekend heet aan toe in de play-offs tussen Toby Alderweireld (Antwerp) en Noa Lang (Club Brugge)

Antwerp op pole-position

Met nog één wedstrijden te gaan staat Antwerp met 46 punten bovenaan, in punten gelijk met Union. Hoezo heeft de club van Van Bommel dan de beste papieren? Nou, dat zit zo. Mocht Antwerp dit weekend van Genk winnen, dan is het al kampioen van België. Maar wat als Antwerp in de laatste speelronde gelijkspeelt en Union ook? Dan nog is The Great Old kampioen, omdat ze nog een half punt 'in kunnen zetten'. Dat halve punt heeft Antwerp namelijk nog te goed omdat het puntenaantal bij de halvering richting de play-offs oneven was. Aanvankelijk wordt het puntentotaal dan naar beneden afgerond, maar aan het eind van de play-offs mag dat halve punt nog worden ingezet. Dat is iets wat Antwerp dan gaat doen.

En de andere clubs dan? Die spelen geen rol van betekenis wanneer Antwerp 'gewoon' wint, maar als de club van Van Bommel verliest gaat het kampioenschap naar Union of Genk. Genk staat namelijk slechts één punt achter Union en Antwerp. Union móét dan ook winnen van Club Brugge om nog altijd kans te maken op de Belgische titel.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s