Manchester City en Inter maken zich klaar, maar hoe verliepen eerdere CL-finales?

09-06-2023 22:15 Laatste update: 10-06-2023 10:57

Zaterdagavond nemen Manchester City en Internazionale het tegen elkaar op in de Champions League-finale. Voor beide is het niet de eerste keer dat ze de eindstrijd halen, maar hoe verliepen de finales van de afgelopen jaren?

2022 LiverpoolReal Madrid 0-1
Afgelopen seizoen namen Liverpool en Real Madrid het tegen elkaar op in een door misstanden ontsierde wedstrijd. Door gedrang buiten het stadion werd de wedstrijd uitgesteld, maar uiteindelijk konden er duizenden supporters de finale niet bijwonen. Aan de aftrap stond Virgil van Dijk, maar de defensie van Liverpool kon niet voorkomen dat Vinícius Júnior in de tweede helft Madrid op voorsprong zette. Beide ploegen creëerden genoeg kansen, maar tot scoren kwamen ze niet. Thibaut Courtois groeide uit tot de held van de avond door zijn doel schoon te houden. Hierdoor konden De Koninklijke voor de veertiende maal de Beker omhoog houden.

2021 Manchester City – Chelsea 0-1
In 2021 namen City en Chelsea het in een Engels onderonsje tegen elkaar op in de finale. De eindrondes van het toernooi werden afgewerkt in Portugal aangezien het Coronavirus toen nog aanwezig was. Manager Pep Guardiola besloot zijn elftal voor de finale om te gooien en te starten zonder verdedigende middenvelder en spits. De Spanjaard koos er voor om alle aanvallende middenvelders een plek te geven. Slechts veertienduizend toeschouwers zagen Chelsea profiteren van de tactische keuzes en voor rust op voorsprong komen. In de tweede helft greep Guardiola in, maar het kwaad was al geschied. City ging onderuit tegen Chelsea waardoor The Blues er in Porto met de beker van door gingen.

2020 Paris Saint Germain – Bayern München 0-1
De finale van 2020 werd afgewerkt in een leeg Estádio do SL Benfica. Beide ploegen hadden moeite met het creëren van kansen en doelpunten vielen er in de eerste helft ook niet. Neymar verzuimde PSG op voorsprong te zetten en Robert Lewandowski raakte nog de paal. In de tweede helft was daar toch Kingsley Coman die zijn oude ploeg pijn deed. De Fransman zette Bayern op voorsprong en in het resterende half uur gaven de Duitsers de voorsprong  niet meer weg. Waar Mitchel Bakker op de bank zat bij PSG, mocht Joshua Zirkzee na afloop feest vieren met de Champions League-beker.

2019 Tottenham Hotspur – Liverpool 0-2
Ajax leek in 2019 op weg naar de finale van de Champions League. De Amsterdammers leken de tickets al te hebben geboekt, maar in de halve finale wisten The Spurs er in de slotsecondes toch met de winst vandoor te gaan. In de finale kwamen ze Liverpool tegen dat er op gebrand was om de beker te winnen. Twee minuten duurde het voordat Mohamed Salah zijn ploeg vanaf elf meter op voorsprong zette. De Londense ploeg had meer balbezit, meer kansen en meer schoten op doel, maar vlak voor tijd verdubbelde Divock Origi de score waardoor Van Dijk en Georginio Wijnaldum de titel op hun naam schreven. Michel Vorm zag zijn landgenoten vanaf de bank van Tottenham feestvieren.

2018 Real Madrid – Liverpool 3-1
De finale van 2018 is iconisch te noemen en zal bij de meeste nog wel in het geheugen gegrift staan. De overtreding van Sergio Ramos op Mohamed Salah, de blunders van doelman Loris Karius, de omhaal van Gareth Bale en de laatste wedstrijd van Cristiano Ronaldo voor Real Madrid. De wedstijd had alles in zich en werd een spektakel. Real wist uiteindelijk met 3-1 te winnen door een afstandsschot van Bale waardoor Van Dijk en Wijnaldum in mineur achter bleven.