Nieuws

Bestuursraad van Ajax stapt op: waar is de RvC verantwoordelijk voor bij de club?

Bestuursraad van Ajax stapt op: waar is de RvC verantwoordelijk voor bij de club?

26-05-2023 11:42 Laatste update: 18:22

Het werd woensdag bekend dat de bestuursraad van Ajax per 1 september opstapt. Waar is het raad van bestuur verantwoordelijkheid voor binnen een club als Ajax? VoetbalNieuws zet de taken van de raad op een rijtje. 

De bestuursraad is een vijfkoppig bestuur dat zich bezighoudt met de zaken binnen een voetbalclub. In het reglement van Ajax is eenvoudig te vinden wat de precieze uiteenzetting van taken is van het bestuur. 'De Raad van Commissarissen heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van de Directie en op
de algemene gang van zaken in de NV en de met haar verbonden onderneming', is onder meer te vinden in het officiële document van Ajax. De raad stelt het bestuur op en controleert deze gedurende het seizoen. De raad is sinds 1998 onderdeel van de AFC Ajax NV. 

Ook op het gebied van transfers is de RvC van groot belang. Bij alle uitgaven van meer dan één miljoen euro, waarbij alle kosten worden inbegrepen inclusief salaris over het contract, is goedkeuring van de raad vereist. De RvC heeft flink wat melk te brokkelen in de spelerscontracten. Ook bepaalt de raad welke commissies bij de club worden ingesteld. Deze commissies rapporteren terug bij de RvC. De bestuursraad heeft 73 procent van de aandelen van Ajax in handen en heeft daarom een beslissende stem in aandeelhoudersvergaderingen.

De raad komt minstens vier keer per jaar bijeen om te vergaderen over de uitgezette strategie van de club. Beslissingen worden alleen genomen wanneer een meerderheid van de raad achter een plan staat. De raad vergadert ook minstens één keer per jaar over het eigen functioneren. Alle punten van de algemene vergaderingen worden bijgehouden en gedeeld met de aandeelhouders van het bedrijf.