Exclusive

Van Nistelrooij vertrekt uit Eindhoven, maar hoe zag zijn periode bij PSV er uit?

Van Nistelrooij vertrekt uit Eindhoven, maar hoe zag zijn periode bij PSV er uit?

24-05-2023 15:14 Laatste update: 15:51

Ruud van Nistelrooij en PSV zijn per direct uit elkaar. De trainer van de Eindhovenaren begon vol goede moed aan zijn avontuur als hoofdtrainer, maar vertrekt via de achterdeur uit het Philips Stadion. Voetbalnieuws brengt zijn periode in beeld.

Aanstelling
Van Nistelrooij, ooit groots speler van PSV en clubicoon begon na zijn actieve carrière bij het Nederlands elftal op de bank als assistent. Na periodes met Guus Hiddink en Danny Blind ging Van The Man bij PSV aan de slag. Als voormalig topspits was de rol als spitsentrainer bij de jeugdelftallen hem op het lijf geschreven. Na een periode als trainer van Jong PSV schoof Van Nistelrooij afgelopen zomer door naar het eerste om als hoofdtrainer aan de slag te gaan. "Wij zijn erg blij dat Ruud ja heeft gezegd", sprak toenmalig technisch directeur John de Jong over de aanstelling tegenover de clubmedia. "Hij geniet het volledige vertrouwen van de huidige PSV-directie en Marcel Brands. We geloven dat de weg die we deze zomer met Ruud en de club inslaan PSV veel oplevert." Zelf was de trainer vooral trots. "Ik ben trots en overtuigd dat ik er klaar voor ben om een leidende rol in te nemen bij mijn club."

Eerste prijs en eerste domper
De eerste officiële wedstrijd van Van Nistelrooij ging de boeken in als een spectaculaire ontmoeting met Ajax. In de Johan Cruijff ArenA werd Ajax met 3-5 verslagen en sleepten de Eindhovenaren de eerste prijs van het seizoen binnen. "Zo'n wedstrijd winnen, uit met vijf goals, dat is een fantastische prestatie", sprak de trainer van PSV destijds tegenover het Eindhovens Dagblad. De weken die volgden waren met pieken en dalen. Zo gingen de Eindhovenaren een ronde verder in de voorronde van de Champions League door AS Monaco in eigen huis te verslaan, werd er overtuigend gewonnen in de Eredivisie, maar werd PSV in eigen huis verslagen door Rangers FC waardoor ze deelname aan het miljardenbal op hun buik konden schrijven. "Het is duidelijk wat de situatie is, geen Champions League maar Europa League. Dat is de harde conclusie", vertelde de trainer na afloop op de persconferentie waarna hij vooral zijn spelers in bescherming nam. Als klap op de vuurpeil verloor PSV kort daarna kansloos uit bij FC Twente.

Pieken en dalen
De trend van het seizoen voor PSV was gezet. Hoge pieken wisselden de Eindhovenaren af met diepe dalen. Er werd gelijk gespeeld tegen FK Bodø/Glimt, verloren van SC Cambuur en op bezoek bij FC Groningen ging het PSV voor rust helemaal mis door drie tegendoelpunten in slechts enkele minuten tijd. Aan de andere kant werd Feyenoord in het Philips Stadion verslagen en werd er gewonnen van Arsenal in de Europa League. In Amsterdam kreeg de ploeg van Van Nistelrooij het voor elkaar om Ajax op de knieën te dwingen. Een week later kon PSV met een overwinning op AZ bovenaan komen te staan om zo het jaar als koploper af te sluiten. De Alkmaarders wonnen met 0-1 in Eindhoven, wederom een dal na een aantal hoge piekken.

Winters vertrek Gakpo en Madueke
Het WK ging van start en PSV leek zich op te kunnen gaan maken voor een sterk tweede deel van de competitie tot het nieuws naar buiten kwam dat Cody Gakpo naar Liverpool ging. De aanvoerder van de Eindhovenaren werd begeerd door menig topteam en werd mede door de slechte financiële situatie van de club uitgezwaaid. "Het doet pijn", vertelde Van Nistelrooij over het vertrek. "Je wil met de best mogelijke selectie strijden voor het hoogst haalbare. Dat loopt een tik op. Het neemt niet weg dat de ambitie vergelijkbaar blijft en het geloof in het hoogste aanwezig is." Enkele weken later kreeg PSV een niet te weigeren bod op Noni Madueke die naar Chelsea vertrok.

Na de winterstop had PSV last van de veranderingen in het elftal. De Eindhovenaren speelden gelijk tegen Sparta Rotterdam, Fortuna Sittard en FC Utrecht terwijl er uit bij FC Emmen werd verloren. Op bezoek bij Sevilla in de Europa League leek het seizoen volledig over te zijn. PSV kreeg met 3-0 een Spaanse oorwassing en kon een week later in eigen huis de stand niet meer rechttrekken in het duel dat werd ontsierd door een supporter die de doelman van Sevilla aanviel. Wat volgde was een periode waar PSV sterk voor de dag kwam. Sinds het verlies op Spaanse bodem verloren de Eindhovenaren geen duel meer in de Eredivisie. Als klapstuk op het seizoen werd er in een bomvolle Kuip afgerekend met Ajax waardoor ze voor het tweede jaar op rij beslag legden op de KNVB Beker. Van Nistelrooij gaf zelf aan uit te kijken naar de toekomst bij de club. "Ik heb voor drie jaar getekend en wil de club verder brengen. De laatste drie maanden zijn mooi geweest, maar het gaat om het grotere plaatje. Voor mij is het nooit een vraag geweest om door te gaan", sprak de trainer na afloop.

Vertrek via de achterdeur
Het leek voor de wind te gaan bij PSV voordat er berichten naar buiten kwamen dat het niet zou boteren binnen de technische staf. Uiteindelijk klaagden spelers bij de leiding over de trainer en leek er een onwerkbare situatie te zijn ontstaan. Een overwinning op SC Heerenveen afgelopen week was voldoende geweest om Champions league-voetbal af te dwingen, maar een rampzalige eerste helft gooide roet in het eten. Enkele dagen na het 3-3 gelijke spel waren de rapen gaar. Van Nistelrooij voelde een gebrek aan waardering en vertrouwen en besloot op te stappen. Slechts 24 dagen na de bekerwinst, waar iedereen tot na middernacht stond te feesten in het stadion vertrekt clubicoon Van Nistelrooij via een zijingang en eindigt zijn periode bij PSV. Er zou 'onvoldoende draagkracht zijn', volgens de trainer zelf.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!