Exclusive

Duizelingwekkende bedragen: wie is zaakwaarnemer Jorge Mendes?

Duizelingwekkende bedragen: wie is zaakwaarnemer Jorge Mendes?

23 mei - 13:49 Laatste update: 13:59

Jorge Paulo Agostinho Mendes, kortweg Jorge Mendes, is misschien wel dé zaakwaarnemer van dit moment. De eigenaar van makelaarskantoor Gestifute staat maar liefst 131 spelers bij, die gezamenlijk een waarde vertegenwoordigen van 1,26 miljard euro. Wie is deze invloedrijke 57-jarige Portugees? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor.

Mendes is afkomstig uit Lissabon en had zoals zovelen de droom om tot profvoetballer uit te groeien. Een doorbraak bleef uit, waarna hij in 1996 begon als zaakwaarnemer. Op dat moment was hij werkzaam als nachtclubeigenaar. De eerste transfer die hij bewerkstelligde was die van Nuno Espirito Santo van het Portugese Vitória S.C. naar Deportivo La Coruña. De latere coach van onder meer FC Porto, Wolverhamton Wanderers en Tottenham Hotspur bracht destijds een slordige 1 miljoen dollar op.

Zijn clientèle begon te groeien toen hij zich begon te ontfermen over de jongste Portugese talenten. Door zijn aanwezigheid bij diverse voetbalscholen wist hij Cristiano Ronaldo en Ricardo Quaresma aan zich te binden. Mendes werd in één klap wereldberoemd toen hij Ronaldo in 2003 naar Manchester United bracht. Later bemiddelde hij eveneens bij de transfer van de vijfvoudig Balon d'Or-winnaar naar Real Madrid (2009), Juventus (2018) en opnieuw Manchester United (2021).

Ronaldo Mendes

Misschien wel de bekendste speler die Mendes bijstond: Cristiano Ronaldo

Na het explosieve interview van Ronaldo met Piers Morgan vertrok de Portugese superster in 2023 naar het Saudïsche Al-Nassr. Mendes zou zijn cliënt destijds nadrukkelijk hebben geadviseerd het veelbesproken interview niet te geven. Het bleek de directe aanleiding tot een breuk.

Hoeveel verdient Jorge Mendes?

Eerder rekende de Engelse kwaliteitskrant The Guardian voor dat Mendes gemeten sinds 2015 alleen al aan commissies minimaal 100 miljoen euro op jaarbasis opstijkt. Zo cashte Mendes in de zomer van 2022 flink Darwin Núñez van Benfica naar Liverpool te brengen en mocht hij alleen al door de transfers van  Fábio Vieira van FC Porto naar Arsenal en Vitinha van eveneens FC Porto naar Paris Saint-Germain zo'n 15 miljoen euro bijschrijven.

Tot zijn huidige renstal behoren tal van internationale toppers zoals Bernardo Silva, Rúben Dias, Núñez, maar ook spelers als João Cancelo, Diogo Jota en João Félix. Naast voetballers vertegenwoordigt Mendes ook andere topsporters. Zo staat hij onder meer Formule 1-courreur Charles Leclerc bij.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie