Exclusive

'De allerlaatste klus van Advocaat': zo verliep de carrière van De Kleine Generaal

'De allerlaatste klus van Advocaat': zo verliep de carrière van De Kleine Generaal

20 mei - 07:50 Laatste update: 15 september - 13:45

Dick Advocaat lijkt weer een nieuwe klus te hebben gevonden. De Kleine Generaal stelde al vaker dat hij afscheid zou gaan nemen van het profvoetbal, maar is momenteel in gesprek om bondscoach te worden van Curaçao. Hoe verliep de carrière van de 75-jarige oefenmeester? VoetbalNieuws dook voor je in het archief.

Advocaat begon zijn trainerscarrière in het begin van de jaren '80, bij de amateurs van DSVP uit Pijnacker. Die hadden eigenlijk liever zijn oudere broer Jaap voor de groep zien staan, maar die tekende bij een andere club. De jongere Advocaat-telg kende meteen groots succes. Hij promoveerde drie seizoenen achter elkaar en bleef er bovendien 67 wedstrijden op rij ongeslagen.

Een opmaat naar veel meer, zo bleek. Advocaat, die in het profvoetbal vooral bekend stond als voormalig speler van ADO Den Haag, Roda JC en Sparta Rotterdam, werd door toenmalig bondscoach Rinus Michels als assistent bij het Nederlands elftal gehaald. Daar zou hij drie jaar actief zijn, om vervolgens in 1987 als ad-interim aan de slag te gaan bij het nationale vrouwenelftal.

Met Oranje naar het WK 1994

Via HFC Haarlem en SVV, met wie hij in 1990 kampioen van de Eerste Divisie werd, keerde Advocaat terug bij het Nederlands elftal. Deze keer als eindverantwoordelijke. De Hagenees werd na het EK van 1992 aangesteld om Oranje naar het WK van 1994 in de Verenigde Staten te loodsen. Dat deed hij. Oranje reikte tot de kwartfinales, om vervolgens te worden uitgeschakeld door Brazilië. Overigens deden ze dat zonder sterspeler Ruud Gullit, die het niet eens was met de aanvallende speelwijze en daarom thuisbleef.


Advocaat als bondscoach van Oranje op het Wk van 1994.

Advocaat werd vervolgens coach van PSV, met wie hij tussen 1994 en 1998 een landstitel, een KNVB beker en twee Supercups won. Prestaties die hem meteen zijn eerste klus in het buitenland opleverden. Met de Glasgow Rangers pakte hij in eerste seizoen direct de triple: de landstitel, de beker en de League Cup.

Advocaat en de wissel van Arjen Robben op het EK 2004

De eerste klus die Advocaat op veel kritiek kwam te staan, was zijn tweede periode als bondscoach van Nederland. De Kleine Generaal ging met een combinatie van jonge en oude spelers naar het EK van 2004 in Portugal, waar in de poulefase met zeer veel moeite werd afgerekend met Tsjechië, Duitsland en Letland. Bovendien verliep de kwalificatie even zo lastig. Oranje kwalificeerde zich pas door in de play-offs Ierland te verslaan.


Arjen Robben loopt teleurgesteld naar de kant na zijn wissel in de wedstrijd tegen Tsjechië op het EK van 2004.

Er was veel onduidelijkheid over de tactiek, maar toen Advocaat bij een 2-0 achterstand tegen Tsjechië de goed spelende Arjen Robben voor Paul Bosvelt wisselde, boog zo'n beetje het hele land over hem heen. Advocaat was de boeman, want Oranje verloor alsnog met 3-2. Uiteindelijk strandde het in de halve finales tegen Portugal, na bij de laatste acht Zweden na strafschoppen te hebben verslagen.

Advocaat wint UEFA Cup met Zenit

Via omzwervingen bij Borussia Mönchengladbach en de nationale teams van de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea (met wie hij op het WK van 2006 stond), werd Advocaat coach van Zenit St. Petersburg. Aldaar beleefde hij één van zijn grootste triomfen door in 2008 de UEFA Cup te winnen ten koste van zijn oude ploeg, Rangers FC. Advocaat kwam daarom op uitnodiging van president Vladimir Poetin op bezoek in het Kremlin. Een paar maanden later schreef hij ook de UEFA Super Cup op zijn naam. In Monaco werd Champions League-winnaar Manchester United met 2-1 verslagen.

Ups en downs bij Sunderland

Advocaat werd vervolgens coach van België, AZ, het nationale team van Rusland (op het EK van 2012), PSV en weer AZ. In 2015 mocht hij als eerst in de Premier League aan de slag, bij Sunderland. In zijn eerste seizoen behoedde hij de traditieclub nog voor degradatie, maar zijn tweede stapte hij op wegens onvrede met de spelers. Een periode van enige luwte volgde, door adviseur van Feyenoord en assistent van Oranje te worden.

Uiteindelijk begon het toch weer te kriebelen voor Advocaat, die bijna de zeventiger jaren aansloeg. AZ en Sunderland zouden eigenlijk al zijn laatste klussen zijn, maar Fenerbahçe en wederom het Nederlands elftal klopen met succes bij hem aan. In 2018 degradeerde Advocaat vervolgens met Sparta Rotterdam, maar een jaar later bereikte hij met FC Utrecht Europees voetbal.

Anderhalfjaar eindverantwoordelijke bij Feyenoord

De Feyenoord-fans zullen hem vooral herinneren vanwege zijn anderhalf jaar als hoofdcoach in De Kuip. Hij bleef de eerste elf wedstrijden na zijn aanstelling ongeslagen en bereikte in een slecht seizoen alsnog de voorrondes van de Conference League.


Een emotionele Dick Advocaat neemt na een bewogen periode afscheid als coach van Feyenoord.

De laatste taak die Advocaat als bondscoach kreeg, was opvallend genoeg bij het nationale team van Irak. Daar lukte het samen met Zeljko Petrovic niet om zich te kwalificeren voor het WK in Qatar.

Cirkel is weer rond in Den Haag

Eind 2022 werd Advocaat dus trainer van ADO Den Haag, zijn cluppie, waardoor de cirkel nu rond lijkt. Of dat écht zo is, is bij Dick Advocaat natuurlijk altijd nog maar de vraag. Op 15 september meldde ESPN dat Advocaat gesprekken voert om bondscoach te worden van Curaçao.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s