Exclusive

Vier eindtoernooien en dertien prijzen: zo verliep de carrière van Stekelenburg

Vier eindtoernooien en dertien prijzen: zo verliep de carrière van Stekelenburg

18-05-2023 15:10 Laatste update: 15:32

Als een grote verrassing komt het niet, maar Maarten Stekelenburg zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. Dat betekent dat er een Nederlandse doelman met een rijke historie afzwaait. VoetbalNieuws zet alle hoogtepunten uit de carrière van Steek voor je op een rij.

Van Ajax tot Italië, Frankrijk en de Premier League: dertien prijzen in clubverband

Stekelenburg keepte in totaal verdeeld over twee periodes bij Ajax: van 2002 tot 2011 en van 2020 tot 2023. De doelman maakte in 2002 zijn debuut onder Ronald Koeman voor de Amsterdammers in een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Die wedstrijd hij meteen wist te winnen, waardoor zijn eerste prijs direct een feit was. Ruim negen jaar maakte Stekelenburg vervolgens deel uit van de Ajax-selectie waarin hij voornamelijk als eerste doelman optrad. In zijn eerste Ajax-periode won hij in totaal drie keer het landskampioenschap, drie keer de beker en vier keer de Johan Cruijff Schaal. In 2011 nam Stekelenburg voor het eerst afscheid van Ajax, voor een avontuur bij AS Roma.

In Rome begon Stekelenburg nog als eerste doelman, maar werd hij al snel bankzitter. Dat zorgde ervoor dat Fulham hem in 2013 naar de Premier League haalde. Het was het begin van een periode waarin de doelman veel blessureleed zou gaan kennen. Dat zorgde ervoor dat hij zijn basisplaats kwijtraakte en op huurbasis naar AS Monaco vertrok. Ook in Frankrijk werd het verblijf van Steek geen daverend succes, waarop Fulham besloot om hem nog een keer te verhuren aan Southampton. Na een korte opleving als eerste doelman verloor hij zijn plek onder de lat en vertrok naar Everton. Na enkele jaren in Liverpool besloot Stekelenburg om terug te keren naar Ajax.

De tweede periode bij Ajax verliep voor Stekelenburg anders dan aanvankelijk door velen werd gedacht. De routinier werd in eerste instantie niet als eerste doelman gehaald, maar werd dit halverwege het seizoen 2020/21 wel. Uiteindelijk speelden blessures wederom parten, waardoor hij de laatste jaren bij Ajax vooral als reservedoelman fungeerde. Hij pakte nog wel twee landstitels en één KNVB-beker mee, wat hem een totaal van dertien prijzen oplevert.

Vier eindtoernooien: Kaka-redding en WK-finale

Ook in het Nederlands elftal was Stekelenburg succesvol. De doelman kwam in totaal tot 63 interlands en ging mee naar de eindtoernooien in Duitsland (WK 2006), Oostenrijk en Zwitserland (EK 2008), Zuid-Afrika (WK 2010) en naar het EK in 2021. Tijdens de laatste twee genoemde toernooien was Stekelenburg basisspeler.

Het WK in Zuid-Afrika is één van de hoogtepunten in de carrière van de Stekelenburg. De ervaren doelman zat op dat moment in het piekmoment van zijn loopbaan en schitterde op dat toernooi. Eén van de meest memorabele momenten was een redding bij een 1-0 achterstand in de kwartfinales. Door zijn redding op het schot van Kaka wist het Nederlands elftal niet met een onoverbrugbare achterstand de rust in te gaan, waarna het duel in de tweede helft nog omgebogen werd. Uiteindelijk verloor Nederland met Stekelenburg in het doel de finale van Spanje, maar de doelman kan wel zeggen dat hij deze eindstrijd heeft gespeeld.


De cruciale redding van Stekelenburg op het schot van Kaka tijdens de kwartfinale tussen Nederland en Brazilië op het WK van 2010

De tweede seizoenshelft van het eerste jaar dat Stekelenburg aan zijn tweede periode bij Ajax begon eindigde met opnieuw een hoogtepunt in zijn carrière. Op 38-jarige leeftijd verdedigde hij opnieuw het Oranje-doel tijdens een eindtoernooi. Met Stekelenburg in de goal strandde het Nederlands elftal uiteindelijk in de achtste finales tegen Tsjechië.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!