Opinie

'Kan geen kwaad als Ajax eens met een schuin oog naar Feyenoord kijkt'

'Kan geen kwaad als Ajax eens met een schuin oog naar Feyenoord kijkt'

17-05-2023 10:08 Laatste update: 10:08
5

Volgens Freek Jansen zou Ajax er goed aan doen om een voorbeeld te nemen aan het beleid van Feyenoord. De clubwatcher van Voetbal International ziet voor het eerst sinds jaren een enorme kentering in het landschap van het Nederlandse voetbal, waarbij de Rotterdammers de zaakjes wel goed voor elkaar hebben, maar de Amsterdammers niet.

De prestaties zijn inmiddels bekend. Feyenoord kroonde zich afgelopen zondag soeverein voor de zestiende keer tot landskampioen van de Eredivisie, en het ziet er voor Ajax stevig naar uit dat ze komend seizoen in de Europa of Conference League moeten gaan spelen. Gegevens die in Amsterdam hard aankomen, aldus Jansen. 'De grondige evaluatie van dit seizoen gaat in Amsterdam ongetwijfeld plaatsvinden, waarbij het nu vooral zaak is om de wederopbouw gestalte te gaan geven. Na jaren totale dominantie moet Ajax weer in de achtervolging', zo stelt hij.

Het beeld is totaal gekenterd. Waar Erik ten Hag in de voorgaande jaren grote successen boekte in de Johan Cruijff Arena, doet Arne Slot dat momenteel in De Kuip. De Zuid-Amerikaanse krachten die Ajax de afgelopen jaren naar Nederland haalde? Die zijn nu te bewonderen bij Feyenoord.

Er moeten volgens Jansen dan ook nieuwe spelers komen, of dat nu vanuit de jeugdafdeling of de scouting is. Mislintat, de nieuwe technisch directeur, begint officieel aanstaande vrijdag aan zijn baan, met onder meer die verantwoordelijkheden. 'Mislintat moet niet alleen de keuze maken wie hoofd jeugdopleiding of hoofd scouting wordt, hij moet vooral bepalen wie de hoofdtrainer wordt en in welke mate de bezem door de selectie gaat. Het bordje van de Duitser is overvol, waarbij zowel intern als extern de druk er direct op staat.'

'Ajax kan zich geen verkeerde keuzes meer permitteren', zo vervolgt hij. 'Anders volgt opnieuw een tussenjaar vol kommer en kwel. Dat het ook anders kan verlopen, weten ze in Rotterdam. Het kan geen kwaad als Ajax eens met een schuin oog naar de nieuwe landskampioen kijkt. Kwaliteit, duidelijkheid en rust. Die lijken alweer van vervlogen tijden in de hoofdstad.'

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!