Droomrentree voor Brobbey bij overtuigende Ajax-zege in Utrecht

16-01-2022 14:10 Laatste update: 15:40

Brian Brobbey heeft een droomrentree beleefd in het shirt van Ajax. Dankzij twee goals van de fysiek sterke aanvaller wonnen de Amsterdammers bij de herstart van de Eredivisie overtuigend met 0-3 van FC Utrecht.

De RB Leipzig-huurling keerde direct terug in de basis bij de ploeg van Erik ten Hag en betaalde het vertrouwen in de achttiende minuut terug. Na een piekfijne assist van Dusan Tadic (al zijn twaalfde van het seizoen) kopte de spits overtuigend raak. Daarmee verzorgde de aanvaller de 0-2. Al na vijf minuten had Antony de score geopend, op aangeven van Ryan Gravenberch.

Een opmerkelijk moment vond halverwege de eerste helft plaats. Utrecht kon lange tijd geen vuist maken tegen de hoofdstedelingen, maar werd door toedoen van grensrechter Joost van Zuilen een serieuze mogelijkheid ontnomen. Anastasios Douvikas leek af te stevenen op doelman Remko Pasveer, maar daar stak de assistent van arbiter Serdar Gözübüyük een stokje voor door te vlaggen.

Op de camerabeelden bleek duidelijk dat er geen sprake was van buitenspel. Trainer van de Domstedelingen René Hake reageerde vol onbegrip. Op Twitter sprak voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende al zijn verbazing uit over het voorval.

Nog voor rust zorgde Brobbey met zijn tweede treffer van de middag voor de definitieve nekslag voor FC Utrecht. Na wederom een haarfijne voorzet van Tadic, tikte de negentienjarige spits handig binnen bij de eerste paal. Direct na de treffer floot scheidsrechter Gözübüyük voor het rustsignaal.

Ajax speelde een slordige tweede helft. In de zeventigste minuut paste Erik ten Hag een drievoudige wissel toe. Brobbey werd na zijn succesvolle rentree vervangen door Davy Klaassen. Perr Schuurs en Kenneth Taylor kwamen binnen de lijnen voor Lisandro Martínez en Ryan Gravenberch, die beiden op scherp staan.

Eén minuut na deze wissels was Antony dichtbij zijn tweede treffer van de middag. Op karakteristieke wijze dribbelde de Braziliaan naar binnen en plaatste hij de bal net iets te ruim in de verre hoek, waardoor de score onveranderd bleef.

In de slotfase gunde Ten Hag nog Amourricho van Axel Dongen zijn debuut. Ajax bleef oppermachtig in Utrecht. Illustrerend voor de aanvallende onmacht van de thuisploeg was dat er pas in de 87ste minuut het eerste schot tussen de palen te noteren viel.

Ajax kwam in het restant van de wedstrijd niet meer in de problemen, waardoor er een overtuigende zege werd geboekt tijdens de traditioneel lastige wedstrijd in De Galgenwaard.

Door de overwinning beleven de Amsterdammers de perfecte start van de tweede seizoenshelft. Dankzij de overwinning wordt PSV gepasseerd op de ranglijst. Om 14.30 uur komen de Eindhovenaren in actie tegen FC Groningen. Een overwinning volstaat voor de Brabanders om de koppositie te heroveren.