Inter met één been in Champions League-finale na ruime zege in stadsderby

10-05-2023 22:55 Laatste update: 23:34

In een eenzijdige Derby della Madonnina heeft Internazionale op bezoek bij aartsrivaal AC Milan aan het langste eind getrokken: 0-2. De Nerazzurri hadden aan een vliegende start genoeg in de halve finale van de Champions League en gaan met een riante voorsprong de return in.

Met Stefan de Vrij op de bank en de voormalig eredivisionisten Andre Onana en Denzel Dumfries in de basis liet Inter er vanaf het beginsignaal geen gras over groeien. Al na tien minuten stond er een 0-2 voorsprong op het scorebord.

Eerst scoorde good old Edin Dzeko - die de voorkeur kreeg boven Romelu Lukaku - op knappe wijze. De Bosniër kwam listig voor zijn man na een hoekschop en veegde met zijn binnenkant voet de bal tegen de touwen. Twee minuten later was de marge al verdubbeld in het voordeel van Inter.

Henrikh Mkhitaryan kon vrij opstomen en trof doel met een harde pegel. Binnen het kwartier bleef AC Milan de 0-3 bespaard toen de aanvallende middenvelder het opnieuw van afstand probeerde. De keiharde inzet van Mkhitaryan eindigde op de binnenkant van de paal.

Geen moment wist de ploeg van Stefano Pioli, dat het zonder de geblesseerde sterspeler Rafael Leão moest stellen, indruk te maken. Vlak voor rust ontsnapte de Rossoneri aan een nóg grotere achterstand. Lautaro Martínez viel theatraal na een ingreep van Simon Kjaer. Arbiter Jesús Gil Manzano legde de bal aanvankelijk op de stip, maar na interventie van de VAR trok hij zijn beslissing in.

Na de theepauze kwamen de gastheren wat beter voor de dag. Brahim Díaz was vlak na rust dicht bij de aansluitingstreffer, maar Onana zag tot zijn opluchting de poging net naast zijn doel zoeven. Even later had ook invaller Junior Messias zijn vizier niet op scherp staan.

Even later kregen de bezoekers de volgende opgelegde kans. Doelpuntenmaker Dzeko kon één op één op Maignan af, maar de Franse keeper bracht knap redding. Aan de overkant trof Sandro Tonali met een van richting veranderd schot nog de paal.

Twintig minuten voor tijd mocht De Vrij nog opdraven. Met de Nederlander in het veld kwam de overwinning geen moment meer in gevaar, waardoor Internazionale een riante uitgangspositie heeft voor de return. Volgende week dinsdag om 21.00 uur wacht AC Milan een hels karwei om de eerste Champions League-finale sinds 2007 te halen.