Exclusive

Wie is Givairo Read, de 16-jarige van Volendam die wordt gevolgd door Feyenoord?

Wie is Givairo Read, de 16-jarige van Volendam die wordt gevolgd door Feyenoord?

10 mei - 07:30 Laatste update: 20 mei - 11:18
1

Feyenoord zou druk bezig zijn met de komst van Givairo Read, een 16-jarige vleugelverdediger van FC Volendam. Wie is deze jongeling? VoetbalNieuws.nl schetst een portret van een speler die grote Rotterdamse interesse geniet.

Op 15-jarige leeftijd bij Jong Volendam

Givairo Read werd geboren op 2 juni 2006 en maakt een stormachtige ontwikkeling door bij de club uit het vissersdorp. Zo begon hij als rechtsback bij Volendam Onder-16, maar stootte hij al gauw door tot het Jong-elftal. Aldaar maakte hij als vijftienjarig broekie zijn debuut in de Tweede Divisie, een record.

Profdebuut in maart tegen Fortuna Sittard

Prestaties die ertoe hebben geleid dat Read vanaf maart van dit jaar mocht meetrainen met het eerste elftal. Trainer Wim Jonk liet hem in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-1 winst) zelfs al proeven aan de Eredivisie, toen hij vijf minuten mocht invallen. Hij kwam destijds binnen de lijnen voor Derry John Murkin.

In gesprek met VoetbalJournaal vertelde Read ooit dat hij zichzelf als een multifunctionele speler ziet. Zo is hij van origine een speler voor de rechterflank, maar zou hij ook op links uit de voeten kunnen. "In de selectie hebben we meerdere rechtsbacks, maar geen linksachter. In het begin was het even wennen, maar door daar vaker te spelen word je alleen maar beter. Mijn linkerbeen kan ik op deze positie mooi ontwikkelen. Ik kan overal uit de voeten. Vorig seizoen in de Onder 16 begon ik als rechtsbuiten, daarna werd ik linksbuiten of stond ik achter de spitsen. Bij de Onder 13 begon ik als rechtsback en was ik daarna aanvaller."

João Cancelo als grote voorbeeld

Zijn grote voorbeeld is João Cancelo, de Portugese back die momenteel door Manchester City wordt verhuurd aan Bayern München. "Hij is niet alleen verdedigend, maar ook aanvallend goed en snel. Zijn conditie is top. Ik wil er ook naartoe werken om negentig minuten vol te kunnen gaan."


Givairo Read namens Jong FC Volendam in actie tegen OFC.

Op 23 september jongstleden debuteerde Read bij Oranje Onder-17, in de met 3-0 gewonnen oefeninterland met Ierland. Inmiddels is bekend dat hij ook is opgeroepen voor het Europees kampioenschap waar dat team aan gaat deelnemen.

Hij werd overigens geboren als Givairo Dundas, de achternaam van zijn moeder. Nadat zijn ouders, wiens roots in Suriname liggen, trouwden, veranderde dat naar Read.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie