Nieuws

Wie is Givairo Read, het Feyenoord-talent dat zijn debuut maakte tegen AS Roma?

Wie is Givairo Read, het Feyenoord-talent dat zijn debuut maakte tegen AS Roma?

10-05-2023 09:45 Laatste update: 16 februari - 09:45
1

Givairo Read debuteerde donderdagavond op zeventienjarige leeftijd in het Europa League-duel tussen Feyenoord en AS Roma (2-2). Wie is deze jongeling eigenlijk precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret van de speler.

Op 15-jarige leeftijd bij Jong Volendam

Givairo Read werd geboren op 2 juni 2006 en maakte een stormachtige ontwikkeling door bij de club uit het vissersdorp. Zo begon hij als rechtsback bij Volendam Onder 16, maar stootte hij al gauw door tot het Jong-elftal. Aldaar maakte hij als vijftienjarig broekie zijn debuut in de Tweede Divisie, een record.

Profdebuut in maart tegen Fortuna Sittard

Prestaties die ertoe hebben geleid dat Read vanaf maart van vorig jaar mocht meetrainen met het eerste elftal. Trainer Wim Jonk liet hem in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-1, winst) zelfs al proeven aan de Eredivisie, toen hij vijf minuten mocht invallen. Hij kwam destijds binnen de lijnen voor Derry John Murkin. Het bleef dat seizoen bij één optreden in de hoofdmacht.

In gesprek met VoetbalJournaal vertelde Read ooit dat hij zichzelf als een multifunctionele speler ziet. Zo is hij van origine een speler voor de rechterflank, maar zou hij ook op links uit de voeten kunnen. "In de selectie hebben we meerdere rechtsbacks, maar geen linksachter. In het begin was het even wennen, maar door daar vaker te spelen word je alleen maar beter. Mijn linkerbeen kan ik op deze positie mooi ontwikkelen. Ik kan overal uit de voeten. Vorig seizoen in de Onder-16 begon ik als rechtsbuiten, daarna werd ik linksbuiten of stond ik achter de spitsen. Bij de Onder-13 begon ik als rechtsback en was ik daarna aanvaller."

João Cancelo als grote voorbeeld

Zijn grote voorbeeld is João Cancelo, de Portugese back die momenteel door Manchester City wordt verhuurd aan Bayern München. "Hij is niet alleen verdedigend, maar ook aanvallend goed en snel. Zijn conditie is top. Ik wil er ook naartoe werken om negentig minuten vol te kunnen gaan."


Givairo Read namens Jong FC Volendam in actie tegen OFC.

Op 23 september jongstleden debuteerde Read bij Oranje Onder 17, in de met 3-0 gewonnen oefeninterland met Ierland. Ook nam hij deel aan het Europees Kampioenschap voor zijn leeftijdsgenoten. Hij werd overigens geboren als Givairo Dundas, de achternaam van zijn moeder. Nadat zijn ouders, wiens roots in Suriname liggen, trouwden, veranderde dat naar Read.

Transfer naar Feyenoord

Feyenoord maakte in juni de komst van Read bekend. De talentvolle vleugelverdediger heeft een contract tot medio 2026 getekend op Varkenoord. Hij sloot aan bij het Onder-18 elftal van trainer Robin van Persie, maar trainde ook al een paar keer mee met het eerste. Dat werd uiteindelijk beloond met een plek in de wedstrijdselectie tegen AZ.

Voor het eerst bij de wedstrijdselectie

Read maakte dit voorjaar tegen AZ zijn entree in de wedstrijdselectie van Feyenoord. De Rotterdammers namen het in de kwartfinale van de KNVB beker op tegen AZ. De zeventienjarige speler heeft al meerdere keren meegetraind met het eerste van Feyenoord, maar mocht dus in de topper tegen de Alkmaarders zijn opwachting maken. Read startte vanaf de reservebank en kwam niet in actie, maar deed dit donderdagavond dus wel tegen AS Roma.

Debuut in Feyenoord 1

Tegen AS Roma mocht Read dan eindelijk debuteren in de hoofdmacht. De verdediger verving de geblesseerde Bart Nieuwkoop en mocht een kwartier meedoen tegen de Romeinen. Read was door afwezigheid van Gernot Trauner en Lutsharel Geertruida de enige optie voor trainer Arne Slot.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!