Exclusive

Onzekerheid bij Ajax: zo ziet het lopende contract van Heitinga eruit in Amsterdam

Onzekerheid bij Ajax: zo ziet het lopende contract van Heitinga eruit in Amsterdam

08-05-2023 20:00 Laatste update: 05-06-2023 23:05

John Heitinga heeft donderdagmiddag te horen gekregen dat Ajax niet met hem verder gaat als hoofdtrainer. De Amsterdammers willen het clubicoon wel bij de club houden. Hoe zit het contract van Heitinga eigenlijk in elkaar bij Ajax? VoetbalNieuws geeft je een overzicht.

Verlengen als hoofdtrainer van Jong Ajax

Na zijn profcarrière besloot Heitinga het trainersvak in te gaan. Na periodes bij verschillende jeugdelftallen van Ajax, werd hij in de zomer van 2021 naar voren geschoven als hoofdtrainer van Jong Ajax. Zijn eerste jaar met Jong Ajax was direct imposant: hij pakte de zevende plaats in de Keuken Kampioen Divisie en werd genomineerd voor beste trainer van de competitie. De stappen die Heitinga als coach maakt zijn de Amsterdammers niet ontgaan en dus verlengt hij in november 2022 zijn contact, dat tot de zomer van 2023 loopt, met twee jaar.


Heitinga op de bank als hoofdtrainer bij Jong Ajax

Van nietsvermoedend bij Jong naar trainer van de hoofdmacht

Enkele maanden later neemt de trainerscarrière van Heitinga een bijzondere wending. De voormalig verdediger wordt naar voren geschoven nadat Alfred Schreuder eind januari wordt ontslagen. In eerste instantie neemt Heitinga alleen de honneurs waar tijdens de dagen in aanloop naar de wedstrijd tegen Excelsior, maar al snel wordt duidelijk dat hij het komende half jaar de hoofdtrainer wordt van Ajax-1.

Heitinga ligt dus vast tot 2025 bij de club, maar volgens de afspraak is hij tot aan het eind van het seizoen 2022/23 de hoofdtrainer bij Ajax. Algemeen directeur Edwin van der Sar spreekt zijn vertrouwen uit in de oefenmeester. "We hebben veel vertrouwen in de kwaliteiten van John en de visie die hij uitsprak", klinkt het.

Tegenvallende resultaten, nieuwe technisch directeur

In de eerste weken onder Heitinga vallen de resultaten van Ajax niet tegen, maar de eerste dreun krijgt hij tegen Union Berlin. De Amsterdammers vliegen uit de Europa League en enkele weken wordt er ook een flinke knauw opgelopen in de titelstrijd: Feyenoord wint met 2-3 in de Johan Cruijff Arena en zet daarmee een grote stap naar de titel.

Begin april vindt er ook op bestuurlijk niveau een verandering plaats. Sven Mislintat wordt gepresenteerd als nieuwe technisch directeur. Bij de kennismaking met de Duitser spreekt hij gelijk uit dat Heitinga op pole-position ligt, maar de laatste weken sijpelden steeds meer geruchten door dat er naar een buitenlandse trainer wordt gekeken voor het volgende seizoen. Donderdag kwam er eindelijk een eind aan alle onzekerheid: Ajax gaat niet door met Heitinga als hoofdtrainer. De Amsterdammers hopen hem wel in een andere functie te behouden.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!