PSV pakt elfde KNVB beker in de geschiedenis, Ajax na strafschoppen verslagen

30-04-2023 20:55 Laatste update: 20:57

PSV heeft voor de elfde keer in de clubgeschiedenis de KNVB beker gewonnen. Daarmee geven de Eindhovenaren het seizoen wat extra glans. Strafschoppen moesten de uitkomst bieden in een frustrerende en qua niveau niet altijd even goede finale.

De eerste echte grote kans van de wedstrijd was voor PSV. Davy Klaassen leed duur balverlies op het middenveld, waarna de Eindhovenaren konden counteren. Guus Til liep alleen op doelman Gerónimo Rulli af, maar wist het net niet te vinden. Even later lukte dat Steven Bergwijn aan de andere kant wel. De Ajax-aanvaller omspeelde Jordan Teze in het strafschopgebied en haalde uit. De bal belandde vervolgens via het been van Jarrad Branthwaite in het doel, waardoor de 1-0 te boek stond als eigen doelpunt.

De finale gaat in ieder geval de geschiedenisboeken in als een met vooral veel provocaties en nauwelijks sprankelend voetbal. Daar leek in het begin van de tweede helft verandering in te komen. Vrijwel direct na de hervatting ontstond er voor beide ploegen een salvo aan kansen. André Ramalho leek de gelijkmaker voor PSV tegen de touwen te koppen, maar stond buitenspel. Brian Brobbey trof voor Ajax de paal.

In de 67e minuut viel de 1-1. Xavi Simons ontving de bal op randje zestien, zette sterk door en trok vervolgens laak voor op Thorgan Hazard. De Belg plaatste de bal vervolgens in de linker onderhoek.

Alsof beide ploegen vervolgens nauwelijks meer risico wilden nemen, ontstonden er weinig kansen in de slotfase van de reguliere speeltijd. Een verlenging was zodoende een logisch gevolg, maar ook daarin bleef het echte spektakel uit.

Strafschoppen moesten dus de uitkomst bieden. Dusan Tadic en Thorgan Hazard namen de eerste en troffen ook meteen doel, maar Brobbey (over), Hazard (redding Rulli), Timber (lat) en Sangaré (paal) mistten daarna. De 17-jarige Mika Godts en Anwar El Ghazi waren na een serie van vier missers wel trefzeker, maar Edson Álvarez schoot de bal vervolgens recht in de handen van Joël Drommel. Fábio Silva schoot de beslissende strafschop tegen de touwen, waardoor PSV de beker wint.