Exclusive

FA Cup-finale in aantocht: zo verloopt het seizoen van Ten Hag bij Man United

FA Cup-finale in aantocht: zo verloopt het seizoen van Ten Hag bij Man United

03-06-2023 09:52 Laatste update: 09:53

Erik ten Hag werd dit seizoen met hoge verwachtingen naar Manchester United gehaald. De Nederlander begon desastreus aan zijn eerste seizoen in de Premier League, maar won de League Cup, behaalde Champions League-voetbal en kan met de FA Cup nog een prijs pakken. Hoe verloopt het seizoen van Manchester United onder Erik ten Hag? VoetbalNieuws schetst de situatie van het seizoen van The Red Devils.

Dramatisch begin Ten Hag

Ten Hag verliet in de zomer Ajax na een succesvolle periode van 4,5 jaar en mocht zich opmaken voor een avontuur op Old Trafford. De Haaksberger nam bovendien Lisandro Martínez en Antony mee vanuit Amsterdam. In Engeland was er goede hoop dat de Nederlander direct voor resultaten zou zorgen, maar dat gebeurde niet. In de eerste twee competitiewedstrijden ging United onderuit tegen Brighton & Hove Albion (1-2) en werd de ploeg vernederd door Brentford (4-0).

Zegereeks én persoonlijk succes

In Engeland, waar men net als in Nederland in de waan van de dag leeft, werd direct voor een dramatisch seizoen gevreesd. Ten Hag drong echter tot zijn spelers door en boekte opeenvolgende overwinningen tegen Liverpool (2-1), Southampton (0-1), Leicester City (0-1) en Arsenal (3-1). Tegen Liverpool en Arsenal wist United vooral te verdedigen en op de counter te spelen, waarmee de volle buit werd binnengehaald. United speelde in september slechts vier wedstrijden, maar Ten Hag kreeg wel zijn eerste Manager of the Month Award uitgereikt van de Premier League.

Begin oktober ging het in de competitie mis tegen Manchester City en kreeg de ploeg een oorwassing (6-3), maar in de Europese duels ging het daarna wel goed tegen Omonia (0-1 en 3-2). In de competitie werd gelijkgespeeld tegen verrassing Newcastle United (0-0). Ook in de beker verliep het goed voor United. In de derde ronde werd Aston Villa verslagen en ook in de kwartfinale was United te sterk voor Charlton. De eerste prijs voor Ten Hag kwam steeds dichterbij.

United bereikte uiteindelijk de finale van de League Cup en won overtuigend van Newcastle United, waarmee de eerste prijs in zes jaar tijd een feit was voor de ploeg. Bovendien werd FC Barcelona uitgeschakeld in de play-offs voor de Europa League, een knappe prestatie, aangezien de Catalanen dit seizoen in Spanje heersen. In februari werd Ten Hag wederom verkozen tot Manager of the Month in de Premier League.

Oorwassing tegen Liverpool

United ging verder met het seizoen en was begin maart nog in de race voor de FA Cup, de Europa League en een top vier eindklassement in de competitie. In het duel met Liverpool kreeg Ten Hag echter een flinke klap te verwerken en werd met 7-0 verloren. United reageerde door in de Europa League af te rekenen met Real Betis. In de kwartfinale van het Europese toernooi bleek Sevilla echter te sterk. United speelde in april de halve finale van de FA Cup en won na strafschoppen van het stugge Brighton.

Teleurstelling in de Europa League maar CL keert terug op Old Trafford

Na pijnlijke nederlaag tegen Liverpool geeft United meteen antwoord in de achtste finales van de Europa League. Real Betis wordt eenvoudig uitgeschakeld in het tweeluik. Twee keer wordt er gewonnen (4-1 en 0-1). Eén ronde later staat Sevilla op het programma. In de thuiswedstrijd wordt een 2-0 voorsprong weggegeven, waarna het in Spanje fout gaat. De Andalusiërs, die zich woensdag tot Europa League-winnaar kroonden, wonnen met liefst 3-0.

In de Premier League gaat het vervolgens met pieken en dalen voor de ploeg van Ten Hag. Puntverlies tegen Southampton en Newcastle United is een feit, maar daarna krabbelt United weer op. Met nog enkele wedstrijden voor het eind lijkt Champions League-voetbal voor de volle honderd procent weer naar Old Trafford te komen, maar toch maakt United het nog even spannend met verliespartijen tegen Brighton & Hove Albion en West Ham United. Uiteindelijk wordt deelname aan het miljardenbal via een eclatante 4-1 zege ten koste van het geplaagde Chelsea veiliggesteld.

FA Cup: het potentiële toetje van Ten Hag

Het seizoen mag er in de Premier League dan wel op zitten, maar Manchester United is nog altijd actief in de FA Cup. Op zaterdagmiddag 3 juni staat Manchester City op Wembley te wachten. Het kan Ten Hag’s tweede prijs van het seizoen worden, wat ook geld voor Pep Guardiola. De Spaanse oefenmeester is met City zelfs nog in de race voor de treble.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!