Exclusive

Wie is Arda Güler, de 'Turkse Messi' die door Real Madrid is overgenomen?

Wie is Arda Güler, de 'Turkse Messi' die door Real Madrid is overgenomen?

30-05-2023 20:18 Laatste update: 7 januari - 08:48
2

Het seizoen 2022/23 is voor Ajax een verloren jaar gebleken en dus worden de pijlen al op het volgende gericht. Met technisch directeur Sven Mislintat moet er een nieuwe koers gevaren worden en daar horen nieuwe spelers bij. Branco van den Boomen en Benjamin Tahirovic werden al gehaald, maar toptalent Arda Güler vertrok naar Real Madrid. Wie is dit Turkse toptalent eigenlijk? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor.

Güler: de parel met interlandervaring uit de Turkse hoofdstad

Güler wordt op 25 februari 2005 geboren in de Turkse hoofdstad Ankara. In 2014 belandt hij in de jeugd van Gençlerbirliği, waarna hij in 2019 op veertienjarige leeftijd wordt opgepikt door Fenerbahçe. Güler ontwikkelt zich stormachtig in Istanbul en dat levert hem in januari 2021 zijn eerste profcontract op. Aan het begin van het seizoen 2021/22 maakt het talent zijn debuut in de hoofdmacht van de Turkse topclub, op zestienjarige leeftijd. In zijn debuutseizoen komt Güler in totaal tot zestien optredens voor Fenerbahçe.

Dit seizoen is Güler een vaste kracht bij Fenerbahçe. In alle competities kwam hij totaal kwam in 25 wedstrijden in actie waarin hij vier keer tot scoren wist te komen en twee assists wist te geven. Ook in de Turkse nationale ploeg is het talent van Güler niet onbekend: op 19 november 2022 maakte hij zijn debuut in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Tsjechië.


Arda Güler ontdoet zich van Erik Lamela tijdens Sevilla-Fenerbahçe in de Europa League (2-0)

Interesse vanuit heel Europa

Naast Ajax zijn er volgens verschillende media nog meer kapers op de kust voor Güler. Zo linken Spaanse media de middenvelder aan FC Barcelona en Real Madrid en zijn de Engelse media het erover eens dat hij ook wel eens naar Newcastle United zou kunnen verkassen. Als klap op de vuurpijl linken Franse media het talent ook nog eens aan een overstap naar Paris Saint-Germain. De keuze lijkt dan ook reuze voor Güler.

Mochten de Amsterdammers echt door willen pakken met Güler, dan zal er een flinke som geld op tafel moeten komen. Volgens Transfermarkt.com heeft de middenvelder een transferwaarde van minimaal elf miljoen euro. Dat is naar alle waarschijnlijkheid niet genoeg om hem los te kunnen weken bij Fenerbahçe, aangezien het contract van het talent nog tot medio 2025 loopt.

Populair in Turkije

De pas achttienjarige Güler is populair bij de Europese top, maar ook op social media heeft hij een immens grote fanbase. Op Instagram wordt hij gevolgd door liefst 1,6 miljoen gebruikers die een account op het platform hebben.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Arda Güler (@10ardaguler)

Wat voor speler is Güler?

Güler is een speler die bij Fenerbahçe als aanvallende middenvelder speelt. Met zijn 1,76 is Güler een speler die niet al te groot is en over een bijzondere techniek beschikt. De Turk is linksbenig en lichtvoetig en houdt ervan om vanuit de linkerkant van het veld naar binnen te komen. Dat is iets wat Lionel Messi ook altijd graag doet en daarom is de vergelijking met de Argentijnse superster dan ook snel gemaakt.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!