Exclusive

Wie is Rafaela Pimenta? De agente van onder andere Haaland en Simons

Wie is Rafaela Pimenta? De agente van onder andere Haaland en Simons

16-11-2023 21:40 Laatste update: 21:39

Sinds de dood van zaakwaarnemer Mino Raiola is Rafaela Pimenta de belangenbehartiger van spelers als Erling Braut Haaland, Paul Pogba, Matthijs de Ligt en Xavi Simons. Wie is deze Braziliaanse vrouwelijke agente? VoetbalNieuws geeft meer informatie.

Nadat Mino Raiola op 30 april 2022 tot overlijden kwam, werd Pimenta opeens een grote naam in het voetbal. Het is sowieso een van de grootste vrouwen binnen de voetbalwereld. Jarenlang fungeerde 'Tante Rafa' als de rechterhand van Raiola, maar nu treedt de Braziliaanse jurist steeds meer op de voorgrond en wordt ze inmiddels football’s first female super agent genoemd.

Raiola's rechterhand

Pimenta en Raiola waren in het verleden een sterk duo. Waar de Nederlandse Italiaan een aanwezig, opvliegerig en kleurrijk type was, vulde Pimenta dat perfect aan met haar rustige persoonlijkheid. Net als Raiola is ze wel een harde onderhandelaar. "Het verlies van Mino voelt alsof ik een deel van mezelf heb verloren", laat Pimente weten tegenover De Morgen. "We hebben 22 jaar als team gewerkt. Ieder van ons in zijn eigen rol. We vulden elkaar aan, alles om hetzelfde doel te bereiken. Mino’s leegte kan nooit worden opgevuld. De zaken zullen nooit meer hetzelfde zijn als vroeger. We houden hem in ere, dat is ook onze motivatie om door te gaan."

Pimenta en Raiola leerden elkaar kennen bij een benefietduel van voormalig topvoetballer Rivaldo in Brazilië. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk. Raoila treedt meer op de voorgrond en op de achtergrond werkt Pimenta aan zijn zijde. De Braziliaanse is een afgestudeerd jurist en komt uit een gezin dat naar eigen zeggen boven de middenklasse was in Brazilië. Voor haar werkzaamheden in het voetbal werkte ze voor een mededingingsautoriteit in Brazilië.

Opvolging Raiola

Onder leiding van Raiola werd het bedrijf One, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Monaco, een van de grootste binnen het voetbal, maar Pimenta heeft daar flink aan bijgedragen en houdt de zaak na zijn dood inmiddels draaiende. "Het transfer window naderde, onze spelers verwachtten dat ik hen zou bijstaan", liet ze tegenover het NRC weten na de zomerse transferperiode. "Dus deed ik een contract, toen nog één, en nog één. Ik stelde mijn beslissing uit tot na de zomer. Maar toen het zover was, had ik mijn besluit onbewust al genomen. Ik had de zaak voortgezet."

Welke spelers heeft Pimenta onder haar hoede?

Na het overlijden van Raiola zette zijn neef Vincenzo en José Fortes Rodriquez, oud-voetballer van AZ Alkmaar, het agentschap Team Raiola op. Een aantal spelers, waaronder Ryan Gravenberch (Bayern München), Brian Brobbey (Ajax) , Justin Kluivert (Valencia CF) en Zlatan Ibrahimovic (AC Milan) sloten zich bij dat agentschap aan. Toch heeft Pimenta met het bedrijf One ook nog steeds een aantal grote namen. Denk aan Haaland (Manchester City), De Ligt (Bayern München), Marco Verratti (Paris Saint-Germain) en Simons (PSV). De overstap van Haaland naar Manchester City was haar eerste grote transfer, terwijl ze ook voor De Ligt in de zomer van 2022 een miljoenentransfer regelde van Juventus naar Bayern München.

Naast deze spelers heeft Pimenta ook een aantal trainers in haar stal. Feyenoord-trainer Arne Slot is er daar één van.  

Andere namen:

Noussair Mazraoui (Bayern München)
Paul Pogba (Juventus)
Donyell Malen (Borussia Dortmund)
Walter Benítez (PSV)
Kenny Tete (Fulham FC)
Kasper Dolberg (TSG 1899 Hoffenheim)
Alphonse Areola (West Ham United)
Adnan Januzaj (Istanbul Basaksehir)
Henrikh Mkhitaryan (Internazionale)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!