Exclusive

Op weg naar De Kuip: hoe plaatste Ajax zich voor de finale van de KNVB beker?

Op weg naar De Kuip: hoe plaatste Ajax zich voor de finale van de KNVB beker?

25-04-2023 08:20 Laatste update: 30-04-2023 11:15

Alle Nederlandse voetbalogen zijn deze week gevestigd op de bekerfinale, die tussen PSV en Ajax zal gaan. Beide ploegen treffen elkaar voor het tweede jaar op rij in de eindstrijd in De Kuip. Hoe plaatsten de Amsterdammers zich dit seizoen eigenlijk voor de finale? VoetbalNieuws zet het voor je op een rijtje.

Tweede ronde: FC Den Bosch - Ajax (0-2)

Ajax mocht, omdat het zich net als PSV, Feyenoord, AZ en FC Twente plaatste voor Europees voetbal, pas in de tweede officiële ronde instromen. Daarin werd het gekoppeld aan FC Den Bosch, dat een niveautje lager speelt in de Keuken Kampioen Divisie. De Amsterdammers kwamen op 11 januari in De Vliert na twintig minuten op voorsprong dankzij een treffer van Dusan Tadic, waarna Kenneth Taylor vlak voor rust de tweede tegen de touwen schoot. Daar bleef het ook bij. Ajax won met 2-0, nadat dat onder Alfred Schreuder vier officiële wedstrijden op rij niet was gelukt.

Achtste finale: FC Twente - Ajax (0-1)

Een ronde later, tijdens de achtste finales, stond Schreuder niet meer aan het roer bij Ajax. John Heitinga had hem opgevolgd en kwam in de beker tegen FC Twente voor zijn eerste échte test als coach bij het eerste elftal te staan. Ajax had het zeer lastig in de Grolsch Veste, maar plaatste zich uiteindelijk dankzij een treffer van Mohammed Kudus voor de kwartfinales van het bekertoernooi: 0-1. Missie geslaagd voor Heitinga.

Kwartfinale: De Graafschap - Ajax (0-3)

Bij de laatste acht trof Ajax voor de tweede keer een ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie. De landskampioen reisde af naar De Vijverberg, om het te gaan opnemen tegen De Graafschap. Lang was De Graafschap-uit een doorn in het oog van de Ajax-fans (ze verloren er in 2016 immers de landstitel), maar deze keer beleefden ze meer succes. Jorge Sánchez en Steven Bergwijn zetten Ajax, dat met een halve B-opstelling aantred, binnen het halfuur op een 0-2 voorsprong. Vlak voor tijd deed Brian Brobbey nog zijn duit het zakje, waardoor het uiteindelijk 0-3 werd en Ajax zich vrij overtuigend plaatste voor de halve finales.

Halve finale: Feyenoord - Ajax (1-2)

Daarin wachtte een Klassieker tegen Feyenoord, een absolute topper tegen PSV of een treffen met tot dan toe stuntende amateurs van Spakenburg. De loting wees het eerste uit. Ajax speelde voor de vierde keer dit bekerseizoen uit en trok naar De Kuip voor een heuse bekerkraker. Twee weken eerder verloren de Amsterdammers in eigen huis nog van de grote rivaal, maar in Rotterdam werd orde op zaken gesteld.

Dusan Tadic bracht zijn ploeg na een kwartier op voorsprong en zag hoe Santiago Giménez vlak voor rust de stand weer gelijk trok, maar de wedstrijd blijft vooral in het geheugen hangen dankzij het schandalige feit dat er halverwege de tweede helft een aansteker op het hoofd van Davy Klaassen belandde. De Ajacied ging met een bebloed hoofd van het veld, waarna de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd. Op dat moment leidden de Amsterdammers met 1-2, door een doelpunt van Klaassen.

De wedstrijd werd uitgespeeld en Ajax hield haar voorsprong in stand, waardoor het zich voor de vierde keer op rij plaatste voor de finale. Daarin wacht een titanenstrijd met de ploeg waarvan het de vorige verloor: PSV.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!