KNVB doet oproep aan kabinet: 'Maak de sportsector essentieel'

KNVB doet oproep aan kabinet: 'Maak de sportsector essentieel'

12 januari - 11:48 Laatste update: 13:03
Nederland 0 Reacties

De KNVB wil dat de sportsector niet langer wordt beschouwd als 'niet-essentieel' maar als 'essentieel' door het kabinet. Door de huidige coronamaatregelen zit het amateurvoetbal al sinds december op slot. De voetbalbond draagt vier argumenten aan waarom de sport altijd open zou moeten blijven.  

In een persbericht op de website geeft de KNVB als eerste argument dat 'sporten gezond is'. 'Sporten verlaagt het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en bij ouderen botbreuken', schrijft de voetbalbond. Daarnaast wordt de Gezondheidsraad aangehaald: dat orgaan adviseert de minister van Volksgezondheid Welzijn & Sport dat mensen 'blijvend meer moeten bewegen en minder stilzetten.'

Het tweede argument is dat een variëteit aan sportaanbod ervoor zorgt dat meer mensen gaan sporten. Door de ene sector open te houden en de ander te sluiten, 'loopt het aantal mensen dat aan sport doet in zijn totaliteit terug', schrijft de KNVB. Daarbij wordt een onderzoek van het NOC*NSF aangehaald: 'door de tweede lockdown is bijna de helft van de Nederlanders minder gaan sporten.' 

Vervolgens wordt als derde reden de financiële component van het gesloten houden van de sportsector aangehaald. Het belangrijkste in de rekensom die de KNVB maakt wordt het subjectieve welzijn ('sporten maakt mensen gezonder en gelukkiger, waar een waarde aan hangt die berekend is met een internationale wetenschappelijke formule') genoemd. Die waarden is volgens de voetbalorganisator 2,1 miljard euro.  

Tot slot wordt gesteld dat sporten niet voor meer besmettingen zorgt. Tijdens sporten wordt nagenoeg niemand geïnfecteerd, stelt de KNVB op basis van cijfers van het RIVM. Daarnaast vinden er nauwelijks reisbewegingen plaats, aangezien de gemiddelde afstand tussen voetbalvereniging en wonen slechts 1,6 kilometer is. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie