Nieuws

Kassa rinkelt in Alkmaar: dit verdiende AZ in de Conference League dit seizoen

Kassa rinkelt in Alkmaar: dit verdiende AZ in de Conference League dit seizoen

19 mei - 13:15 Laatste update: 13:15
1

AZ heeft het niet alleen op sportief gebied uitstekend gedaan in de Conference League. Ook financieel gezien schijnt de zon in Alkmaar. VoetbalNieuws geeft een overzicht van de inkomsten van de Alkmaarders in Europa dit seizoen.

Voorrondes

Voor elke ronde tijdens de kwalificatie voor de Conference League ontvangt elke club een vast bedrag van 100.000 euro. AZ won vorig seizoen de play-offs voor Europees voetbal en moest daardoor instromen in de tweede voorronde van het op twee na grootste UEFA-clubtoernooi. De Alkmaarders overleefden de tweede voorronde, de derde voorronde en de play-offs tegen respectievelijk FK Tuzla City, Dundee United en Gil Vicente FC, waardoor er al 300.000 euro werd verdiend.

Groepsfase

De startpremie van de Conference League bedraagt 2.940.000 euro. Samen met de coëfficiëntenbonus, die wordt uitgekeerd op basis van de ranking van de club op de coëfficiëntenranglijst, had AZ zonder nog maar een minuut in het hoofdtoernooi te hebben gespeeld al vier miljoen euro bij elkaar gespeeld. Een overwinning in de groepsfase levert 500.000 euro op. AZ won vijf keer en verloor één keer in een groep met FC Vaduz, Apollon Limassol en SC Dnipro-1. De Alkmaarders eindigden daardoor eerste in de groep, waardoor plaatsing voor de achtste finale een feit was. AZ kon met die prestatie nog eens 3,75 miljoen euro bijschrijven. Dit is 2,5 miljoen euro voor de overwinningen, 650.000 euro voor de groepswinst en 600.000 euro voor plaatsing voor de achtste finale.AZ-Apollon Limassol

Naast deze prestaties verdiende AZ ook nog geld aan tv-gelden en recettes. De Conference League is een vrij nieuw toernooi, waardoor er nog niet veel te zeggen valt over de inkomsten uit de tv-gelden. Ook de inkomsten uit recettes is lastig te bepalen, omdat AZ daar niets over in de jaarverslagen vermeldt. De schatting aan recettes is ongeveer één miljoen na de Conference League-groepsfase. Na de groepsfase speelde AZ dus naar schatting al zo’n negen miljoen euro bij elkaar.

Knock-outfase

In de knock-outfase wordt er niet meer per overwinning geld uitgekeerd. AZ won zowel uit als thuis van SS Lazio, waardoor plaatsing voor de kwartfinale van de Conference League een feit was. Die plaatsing leverde één miljoen euro op voor de Alkmaarders. Vervolgens werd ook RSC Anderlecht over twee duels verslagen in de kwartfinale. Plaatsing voor de halve finale werd daardoor een feit, waardoor de Alkmaarders nog eens twee miljoen euro bij konden schrijven en er naar schatting in ieder geval minimaal twaalf miljoen euro is verdiend.AZ-Lazio

Wat kon AZ nog verdienen in de Conference League?

AZ kon door plaatsing voor een eventuele finale nog de nodige miljoenen in de wacht slepen. Ontdeed AZ zich in de halve finale ook van West Ham United, dan had de ploeg van trainer Pascal Jansen nog eens minimaal drie miljoen euro verdiend. Dat is namelijk het bedrag dat de verliezend finalist kan bijschrijven. Had AZ de finale ook gewonnen van AC Fiorentina, dan kon AZ vijf miljoen euro bijdschrijven. Zo ver mocht het helaas niet komen voor Jansen en co. 

Kortom, AZ heeft in totaal minimaal twaalf miljoen euro verdiend aan de Conference League. Daar komen de tv-gelden en recettes dan nog bij.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!