Nieuws

Hoe verliepen de eerdere Europese kwartfinales van Feyenoord?

Hoe verliepen de eerdere Europese kwartfinales van Feyenoord?

20-04-2023 07:15 Laatste update: 07:15

Feyenoord en AS Roma nemen het donderdag tegen elkaar op in de return van de kwartfinale van de Europa League. De laatste keer dat de Rotterdammers in een Europese kwartfinale stonden is natuurlijk niet lang geleden, maar op dit niveau wel. Hoe verliepen de eerdere Europese kwartfinales van Feyenoord? VoetbalNieuws geeft een overzicht.

Europacup 1

Feyenoord stond twaalf keer in een Europese kwartfinale. Drie keer was dat in de Europacup 1. De eerste keer dat de Rotterdammers een kwartfinale haalden, was in het seizoen 1962-1963 in de Europacup 1. Feyenoord speelde destijds tegen Stade de Reims. Uit wonnen de Rotterdammers met 0-1 en het thuisduel eindigde in een 1-1 gelijkspel, waardoor Feyenoord doorstootte naar de halve finale. Die werd van Benfica verloren.

Tijdens de succesvolle campagne van 1969/1970 stond het tegenover FC Vorwärts Berlin, dat inmiddels 1. FC Frankfurt heet. Uit in Duitsland verloor Feyenoord met 1-0, maar in Rotterdam werd dat met een 2-0 overwinning goedgemaakt. Door in de halve finale Legia Warschau uit te schakelen en in de finale Celtic FC te verslaan, werd de Europacup 1 dat seizoen mee naar huis genomen.Feyenoord Europacup 1

Tegen Benfica speelde Feyenoord de laatste kwartfinale in de Europacup 1 in. Die duels vonden plaats in 1972. De eerste wedstrijd werd gewonnen door de Rotterdammers, maar de Portugezen maakte dat in de return goed, waardoor Feyenoord wederom door Benfica werd uitgeschakeld in Europa.

UEFA Cup

Ook in dit toernooi stond Feyenoord driemaal in de kwartfinale. In 1974, 1977 en 2002. In 1974 werd het Poolse Ruch Chorzow verslagen in de kwartfinale. Door in de halve finale VfB Stuttgart te verslaan en in de finale Tottenham Hotspur, werd dat jaar het toernooi ook gewonnen.

In 1977 hield het bij de kwartfinale op voor Feyenoord. In Rotterdam werd het tegen het Belgische RWD Molenbeek 0-0, waarna de Zuiderburen het in eigen huis afmaakten door met 2-1 te winnen van de Rotterdammers.

De laatste keer dat Feyenoord op dit niveau, het tegenwoordige Europa League-niveau, in een kwartfinale stond, was tegen PSV. Zowel het duel in Rotterdam als in Eindhoven eindigde in 0-0, waardoor er penalty’s genomen moesten worden. Die werden gewonnen door Feyenoord. De Rotterdammers wonnen in de halve finale vervolgens met 0-1 bij Internazionale en in eigen huis werd het 2-2. De finale werd met 3-2 gewonnen van Borussia Dortmund, waardoor Feyenoord er met de beker vandoor ging. Dit is tevens de laatste keer dat een Nederlandse ploeg een Europees toernooi in de wacht wist te slepen.Feyenoord-Borussia Dortmund 2002

Europacup voor bekerwinnaars

Feyenoord stond vijf keer in de kwartfinale van de Europacup voor bekerwinnaars. Dat was in 1981, 1992, 1993, 1995, én 1996. Nooit gingen de Rotterdammers er met de eindoverwinning vandoor, maar drie keer werd wel de halve finale behaald. Één van die drie keren was in 1981, toen Feyenoord bij Slavia Sofia verloor met 3-2, maar dat in Rotterdam goedmaakte door met 4-0 te winnen. In de halve finale werd er vervolgens verloren van FC Dinamo Tblisi.

In 1992 werd ook de halve finale behaald. Tottenham Hotspur was daarin de tegenstander. In Rotterdam werd het 1-0 voor Feyenoord en in Londen werden de Spurs op 0-0 gehouden, waardoor plaatsing voor de halve finale een feit was. Daarin werd na twee gelijke spelen uiteindelijk met penalty’s verloren van AS Monaco.Feyenoord 1992/1993

In 1993 en 1995 was de kwartfinale het eindstation voor Feyenoord. De Rotterdammers verloren in 1993 met 0-1 in eigen huis van FC Spartak Moskou, waarna er ook in Rusland verloren werd 3-1. In 1995 won Feyenoord in Rotterdam nog wel met 1-0 van Real Zaragoza, maar in Spanje werd er met 2-0 verloren, waardoor uitschakeling wederom een feit was.

In 1996 plaatste Feyenoord zich wel voor de halve finale. In de kwartfinale werd er uit bij het Duitse Borussia Mönchengladbach met 2-2 gelijkgespeeld, waarna er in Rotterdam met 1-0 werd gewonnen van de Duitse topploeg. In de halve finale was SK Rapid Wien te sterk voor Feyenoord.

Conference League

Vorig seizoen stond Feyenoord voor het laatst in een kwartfinale op Europees niveau. In de allereerste kwartfinales van de Conference League nam Feyenoord het op tegen SK Slavia Praag. Op 7 april 2022 werd er in De Kuip 3-3 gelijkgespeeld. Luis Sinisterra, Marcos Senesi en Orkun Kökçü waren de doelpuntenmakers voor Feyenoord.Dessers Slavia Praag

In Praag werd op donderdag 14 april 2022 vervolgens met 1-3 gewonnen door Feyenoord. Cyriel Dessers zorgde al vroeg voor de Rotterdamse voorsprong. Na de gelijkmaker van Slavia maakte de Belgische Nigeriaan er nog een, waarna Sinisterra de wedstrijd in het slot gooide. Feyenoord won de halve finale uiteindelijk over twee duels van Olympique Marseille, maar in de finale bleek AS Roma met 1-0 te sterk.

In totaal plaatste Feyenoord zich in twaalf kwartfinales dus acht keer voor de halve finale en vier keer werd er verloren. Donderdagavond nemen de Rotterdammers het in De Kuip op tegen AS Roma. Daar hoopt het elftal van Arne Slot een eerste stap te zetten naar plaatsing voor de halve finale van de Europa League. Mocht dat lukken, dan staat Union Saint-Gilloise of Bayer Leverkusen daar te wachten.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!