Exclusive

Op weg naar De Kuip: hoe plaatste PSV zich voor de finale van de KNVB beker?

Op weg naar De Kuip: hoe plaatste PSV zich voor de finale van de KNVB beker?

04-04-2023 08:40 Laatste update: 30-04-2023 12:30

PSV kan komende zondag haar bekerwinst prolongeren. De Eindhovenaren nemen het in de finale in De Kuip op tegen Ajax. Hoe plaatsten ze zich eigenlijk voor de eindstrijd? VoetbalNieuws zet 'de weg naar De Kuip' voor je uit!

Tweede ronde: Sparta Rotterdam - PSV (1-2)

De Eindhovenaren mochten, omdat ze zich net als Ajax, AZ, Feyenoord en FC Twente kwalificeerden voor Europees voetbal, pas in de tweede officiële bekerronde instromen. PSV stuitte in de eerste loting meteen op een eredivisionist, namelijk Sparta Rotterdam.

De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij reisde op 10 januari af naar Het Kasteel en stond vlak voor rust al met 0-2 voor dankzij treffers van Xavi Simons en Noni Madueke. In de 61e minuut maakte Arno Verschueren de aansluitingstreffer voor Sparta, waardoor er nog een hectische slotfase ontstond. Doelpunten vielen er echter niet meer, waardoor PSV haar plicht deed en zich plaatste voor de laatste 16.

Achtste finale: PSV - FC Emmen (3-1)

Daarin trof het FC Emmen. Eerder in het seizoen won PSV al met 4-1 in eigen huis van de Drenten en die score leek het binnen het kwartier al bijna te overtreffen. Jarrad Branthwaite was al gauw tweemaal trefzeker, waardoor Emmen leek lamgeslagen. De ploeg van trainer Dick Lukkien hield echter stand in de eerste helft en kwam net als Sparta vlak na rust op 2-1 dankzij een weergaloze treffer van Mark Diemers. PSV raakte echter wederom niet in paniek, waarna Luuk de Jong een kwartier voor tijd de wedstrijd op slot gooide.

Kwartfinale: PSV - ADO Den Haag (3-1)

Zodoende stootte de ploeg ook door tot de kwartfinales, waarin het thuis speelde tegen ADO Den Haag, uitkomend in de Keuken Kampioen Divisie. PSV kende een vrij gemakkelijke avond. Johan Bakayoko en Guus Til zorgden ervoor dat er na twintig minuten al een 2-0 voorsprong op het scorebord stond, al had dat in de rust veel groter kunnen en eigenlijk ook moeten zijn. Ibrahim Sangaré maakte in de 55e minuut de 3-0, waarna Malik Sellouki nog wat terugdeed voor de Hagenezen.

Halve finale: Spakenburg - PSV (1-2)

Zodoende plaatste PSV zich op Sparta-uit na toch vrij geruisloos voor de halve finales van de TOTO KNVB beker, waarin een kraker met Feyenoord of Ajax of een treffen met de stuntende amateurs van Spakenburg op hen wachtte. De loting wees het laatste uit. PSV reisde af naar een volgepakt sportpark De Westmaat, aan de rand van het Eemmeer. Spakenburg rekende eerder al af met FC Groningen en FC Utrecht, waardoor de ploeg van Van Nistelrooij gewaarschuwd was voor een volgende stunt.

Zo ver kwam het echter niet. PSV kwam vlak voor rust op voorsprong dankzij een goal van Érick Gutiérrez en scoorde ook meteen daarna via Patrick van Aanholt, waardoor de wedstrijd in de tas leek. Dwayne Green bracht met een fenomenale uithaal vanaf een meter of dertig de spanning in de wedstrijd terug, waardoor het het laatste halfuur nog even billenknijpen was tegen de Tweede Divisionist. PSV kwam niet van de leg en plaatste zich voor de tweede keer op rij voor de finale van de TOTO KNVB beker. Daarin wacht zondag om 18.00 uur de kraker met Ajax.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!