Exclusive

Van Conte tot Potter: deze managers werden ontslagen in de Premier League

Van Conte tot Potter: deze managers werden ontslagen in de Premier League

29-05-2023 23:49 Laatste update: 21:37

Woensdag werd bekend dat Javi Gracia het veld moet ruimen bij Leeds United. Het is alweer de derde manager die dit seizoen wordt ontslagen in de Premier League, een record. Welke managers werden er eigenlijk allemaal ontslagen? VoetbalNieuws zet ze voor je op een rij.

Scott Parker (AFC Bournemouth)

De eerste trainer die dit seizoen de laan uit ging in de Premier League is Scott Parker. De oefenmeester was net gepromoveerd met AFC Bournemouth, waarmee hij een zwaar openingsprogramma tegemoet ging. De 9-0 verliespartij tegen Liverpool gaf de club genoeg reden om afscheid te nemen van Parker

Thomas Tuchel (Chelsea)

Ook het seizoen van Thomas Tuchel was kort bij Chelsea. De Duitse manager won een klein jaar eerder nog de Champions League met The Blues, maar de slechte start in de Premier League was voor de nieuwe eigenaar Todd Boehly genoeg reden om hem op straat te zetten. Na een korte sabbatical heeft Tuchel alweer de volgende topclub gevonden. Bayern München staat nu onder zijn leiding.

Ralph Hasenhüttl (Southampton)

Begin november viel ook het doek voor Hasenhüttl in de Premier League. De manager stond vier jaar aan het roer bij The Saints, maar werd niet gespaard door de clubleiding. De tegenvallende resultaten zorgden ervoor dat Southampton in de degradatiezone stond, een gebied op de ranglijst waar ze tot op de dag van vandaag nog terug zijn te vinden. Nathan Jones volgde hem op.

Bruno Lage (Wolverhampton Wanderers)

Na één jaar in dienst te zijn geweest bij Wolverhampton Wanderers werd ook Bruno Lage ontslagen. De oefenmeester – die erom bekend staat dat hij graag met Portugese spelers werkt – kon ondanks de grote uitgaven die waren gedaan niet voldoen aan de verwachtingen. The Wolves stonden zelfs een tijdje in de degradatiezone, maar hebben zich nu onder Julen Lopetegui weer omhoog gewerkt op de ranglijst in de Premier League.

Steven Gerrard (Aston Villa)

Ook de periode van Steven Gerrard als manager van Aston Villa was van korte duur. De Liverpool-legende was één jaar in dienst op Villa-Park, waarna hij werd ontslagen. Als opvolger van Gerrard werd Unai Emery gecontracteerd, wat zijn vruchten afwerpt. Aston Villa staat momenteel op een knappe negende plaats in de Premier League.

Frank Lampard (Everton)

Naast Gerrard werd er met Frank Lampard nog een Engels voetbalicoon op straat gezet. De voormalig middenvelder van Chelsea ontsnapte afgelopen seizoen al aan degradatie naar de Championship en beleefde ook nu weer een lastig seizoen. Het was voor de clubleiding van Everton genoeg om definitief afscheid te nemen. Aan Sean Dyche nu de taak om The Toffees erin te houden, aangezien ze nog altijd in de degradatiezone verkeren.

Jesse March (Leeds United)

Na zeven wedstrijden niet te hebben gewonnen nam Leeds United begin februari afscheid van Jesse March. De club, waar onder andere de Nederlanders Cryscensio Summerville en Pascal Struijk onder contract staan, gaf een hoop uit afgelopen transferzomer. Leeds vecht momenteel nog altijd tegen degradatie, met Javi Gracia aan het roer.

Nathan Jones (Southampton)

Met Nathan Jones vinden we een tweede manager van Southampton in de lijst die het eind van het seizoen niet wist te halen. De oefenmeester volgde Hasenhüttl op, maar kon The Saints niet uit het slop trekken. Aan Ruben Selles nu de taak om dat wel te bewerkstelligen.

Patrick Vieira (Crystal Palace)

Patrick Vieira is een andere voetballegende uit deze lijst die is ontslagen bij een club uit de Premier League. De Fransman werd weggestuurd bij Crystal Palace nadat hij twaalf wedstrijden op rij niet wist te winnen. De ervaren Roy Hodgson heeft het stokje inmiddels overgenomen.

Antonio Conte (Tottenham Hotspur)

Ook Antonio Conte werd van zijn baan beroofd als manager in de Premier League. De Italiaan presteerde niet naar behoren met de Spurs en gaf af op de clubleiding in de media. Dat zinde het bestuur van Tottenham niet, waardoor het ingreep. Een nieuwe manager is er nog niet aangetrokken door de club uit Londen, maar er zijn meerdere gegadigde. Onder andere Julian Nagelsmann en Arne Slot worden aan Tottenham gelinkt.

Brendan Rodgers (Leicester City)

Brendan Rodgers zat lang op zijn plek bij Leicester, maar dit seizoen stortte alles als een kaartenhuis in elkaar. The Foxes maken nog altijd kans om te degraderen uit de Premier League en dat is iets wat niemand aan het begin van het seizoen had verwacht. De Engelsman werd opgevolgd Dean Smith.

Graham Potter (Chelsea)

Graham Potter is de tweede Chelsea manager in de lijst van ontslagen managers in Engeland. De voormalig oefenmeester van Brighton & Hove Albion werd nog voor zo'n zeventien miljoen binnengehaald als opvolger van Tuchel, maar kon het tij niet keren. Sterker nog, The Blues zijn nog altijd niet officieel veilig in de Premier League.

Javi Gracia (Leeds United)

Javi Gracia is de tweede Leeds United-manager in de lijst met ontslagen trainers in de Premier League. De Spaanse oefenmeester nam het roer eerder nog over van March, maar mocht met nog vier wedstrijden te gaan ook zelf zijn biezen pakken. Sam Allardyce werd aangesteld om The Whites in de Premier League te houden. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!