Exclusive

Goaltjesdieven: wie is dit seizoen de topscorer van de Eredivisie?

Goaltjesdieven: wie is dit seizoen de topscorer van de Eredivisie?

28-05-2023 17:21 Laatste update: 17:21
1

Voetbal draait om het maken van doelpunten. Wie er de meeste maakt, wint. Zo simpel kan het zijn. Maar welke spelers maakten dit seizoen eigenlijk de meeste in de Eredivisie? Wie is de opvolger van Sébastien Haller? VoetbalNieuws.nl zette de beste goaltjesdieven uit de vaderlandse competitie voor je op een rijtje.

1. Anastasios Douvikas (FC Utrecht, 19)

De Griekse spits van FC Utrecht voert deze lijst aan, al doet hij dat samen met Xavi Simons. De Griekse aanvaller werd in de zomerse transferperiode voor een bedrag van om en nabij de 1,2 miljoen euro gekocht van Volos NPS, dat in de Griekse Super League uitkomt. De 23-jarige laat zijn potentie meer dan gelden in De Galgenwaard en is zijn geld al dubbel en dwars waard. De afgelopen speelrondes kwam de Griek tot scoren tegen RKC Waalwijk, tweemaal tegen SC Cambuur, eenmaal tegen Ajax en eenmaal tegen FC Emmen.

In de uitwedstrijd tegen de Drenten was het voor het eerst raak voor Douvikas, maar zijn hattricks tegen Fortuna Sittard (2 september) en AZ (28 januari) maakten de meeste indruk op het Nederlandse publiek.

1. Xavi Simons (PSV, 19)

Xavi Simons heeft hetzelfde aantal treffers als Douvikas. De 19-jarige middenvelder annex buitenspeler geldt als het grootste Nederlandse talent en is eveneens nieuw in de Eredivisie. Hij werd door PSV transfervrij overgenomen van Paris-Saint Germain.

Hij maakte zijn competitiedebuut op 6 augustus tegen FC Emmen en trof een week later tweemaal doel tegen Go Ahead Eagles. Tegen Excelsior en FC Volendam was het in de weken daarna wederom twee keer raak. Vorige week kwam Simons in de slotfase nog tot scoren tegen Fortuna Sittard. De creatieveling maakte de 2-1 en was daarmee erg belangrijk in de strijd om plek twee. Tegen sc Heerenveen maakte Simons de 3-3 via de stip. Tegen AZ scoorde hij tweemaal, maar de laatste in de blessuretijd zorgde ervoor dat hij de titel samen deelt met Douvikas.

In de achtste finales van het WK in Qatar maakte Simons bovendien zijn interlanddebuut. Oranje won met 3-1 van de Verenigde Staten. Onder bondscoach Ronald Koeman is hij ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in Oranje.

2. Sydney van Hooijdonk (SC Heerenveen, 16)

Sydney van Hooijdonk begon het seizoen nog wisselvallig. De concurrentiestrijd met Amin Sarr werd niet gewonnen waardoor de zoon van voormalig prof Pierre regelmatig op de bank zat. Nadat Sarr werd verkocht bloeide de aanvaller op. De aanvaller komt bijna wekelijks tot scoren en heeft in inhaalslag bewerkstelligd in de slotfase van de competitie.

In de laatste negen wedstrijden kwam Van Hooijdonk zesmaal tot scoren waaronder tweemaal tegen FC Emmen en twee tegen FC Volendam.

3. Santiago Gimenez (Feyenoord, 15)

Santiago Gimenez werd afgelopen zomer opgehaald door Feyenoord en moest de concurentie aangaan met Danilo. De Mexicaan won de strijd en maakt zijn status iedere week waar. Zowel in Europa als in de Eredivisie weet hij het net goed te vinden. In acht van de laatste negen competitiewedstrijden wist Gimenez te scoren waaronder in de kampioenswedstrijd. Tegen FC Emmen en Vitesse wist de Mexciaan het net niet te vinden.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!