Exclusive

Vreugdebier boosdoener bij Heracles: dit zijn alle stilgelegde duels dit seizoen

19-05-2023 21:53 Laatste update: 21:56
5

Een nieuwe speelronde betekent helaas weer opnieuw een drietal wedstrijden waarbij er gestaakt is. Dit keer is het bij De Graafschap - FC Den Bosch, Heracles Almelo - Jong Ajax en SC Telstar - NAC Breda het geval. Al negentien keer werd er dit seizoen een duel tijdelijk of helemaal stilgelegd op de Nederlandse velden. Bij welke wedstrijden gebeurde dit allemaal? VoetbalNieuws zet het voor je op een rij.

Fortuna Sittard – FC Utrecht: 2 september 2022

Aan het begin van het seizoen werd de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en FC Utrecht gestaakt, tot twee keer toe zelfs. De supporters van de Domstedelingen gooiden vuurwerk naar warmlopende spelers. Ook de thuissupporters misdroegen zich destijds door het gooien van voorwerpen op het veld.

SC Cambuur – FC Groningen: 26 januari 2023

Lange tijd werd er in de Eredivisie gespeeld zonder onderbrekingen, maar eind januari 2023 ging het weer mis. Dat was in de wedstrijd tussen Cambuur en Groningen, een wedstrijd tussen twee clubs uit de staart van de Eredivisie. Nadat de Friezen op voorsprong waren gekomen bestormde een groep supporters het veld. Dat zorgde voor grote onrust, waardoor scheidsrechter Bas Nijhuis het duel staakte.

Go Ahead Eagles – FC Twente: 19 februari 2023

Enkele weken later ging het tijdens Go Ahead Eagles – FC Twente weer mis in de Eredivisie. De Tukkers, toen nog spelend om de bovenste plekken, kwamen op achterstand in Deventer. Dat was voor de uitsupporters een reden om stoeltjes te slopen en deze samen met het nodige vuurwerk op het veld te gooien.

Sparta Rotterdam – Utrecht: 24 februari 2023

Nog geen vijf dagen later was het ook op Het Kasteel raak. De thuissupporters waren het niet eens met een beslissing van scheidsrechter Joey Kooi, die Adil Auassar de rode kaart toonde. De Rotterdamse fans besloten het veld te bekogelen met de nodige voorwerpen, waardoor de arbiter niets anders kon doen dan het spel stilleggen. De rode kaart bleek overigens terecht: Auassar werd voor drie wedstrijden geschorst.

FC Groningen – SC Heerenveen: 19 maart 2023

In maart ging het ook mis, in het duel tussen Groningen en Heerenveen. Het waren de Groningen-supporters die zich van hun slechtste kant lieten zien. Eerst probeerde een supporter het veld te betreden, waarna een supporter Jetro Willems een kap gaf. De linksback probeerde de boel met al zijn goede bedoelingen te sussen.

Feyenoord - Ajax: 5 april 2023

De halve finale van de KNVB Beker werd woensdag tussen Feyenoord en Ajax gespeeld in De Kuip. Vanwege het vurige verleden van de twee clubs wordt al lange tijd zonder uitpubliek gespeeld. Toch ging het weer mis. Na ruim een uur spelen kreeg Davy Klaassen een aansteker tegen zijn hoofd gegooid en begon hij flink te bloeden. Scheidsrechter Allard Lindhout besloot de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Het duel werd daarna uitgespeeld, maar de sfeer bleef zeer rumoerig in Rotterdam.

Na afloop ging het niet eens meer om voetbal. Trainers Arne Slot en John Heitinga spraken schande van het incident. Inmiddels is een 32-jarige man aangehouden die de aansteker zou hebben gegooid.

NAC Breda - Willem II: 14 april 2023

De Brabantse derby tussen NAC en Willem II leek op voorhand al een ruw randje te gaan krijgen. In Breda werd een minuut stilte gehouden, maar werd al zwaar vuurwerk afgestoken, waardoor de minuut stilte later opnieuw moest worden afgenomen.

Na 70 minuten werden objecten op het veld gegooid en werd het duel tijdelijk gestaakt. Een kwartier later werd het duel weer hervat en kwam Willem II op voorsprong. Opnieuw werden voorwerpen op het veld gegooid, waarna scheidsrechter Jeroen Manschot het duel definitief staakte.

FC Groningen - NEC: 22 april 2023

Er was niets aan de hand tijdens de wedstrijd tussen FC Groningen en NEC tot halverwege de eerste helft. Een supporter was het niet eens met een beslissing van de grensrechter en besloot een biertje tegen hem aan te gooien. Volgens de aangescherpte maatregelen van de KNVB dient er dan direct gestaakt te worden, wat dan ook meteen is gebeurd.

PSV - Ajax: 23 april 2023

Eén dag na het biergooi-incident bij FC Groningen ging het ook in het Philips Stadion mis. Bij een 2-0 voorsprong van de Eindhovenaren was het één supporter van de thuisclub die het nodig achtte om een biertje richting Steven Berghuis te gooien, wat tot grote onvrede leidde bij de spelers en overige supporters van PSV. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük besloot het duel tijdelijk te staken, waarna er weer verder werd gevoetbald. Uiteindelijk werd het 3-0 voor PSV. De biergooier is inmiddels door de politie geïdentificeerd en aangehouden.

PEC Zwolle - FC Dordrecht: 28 april 2023

Een week na de situaties bij Groningen en PSV was er al weer een nieuw voorval op de Nederlandse velden. Een jonge fan van PEC Zwolle gooide een lege beker naar een speler van FC Dordrecht tijdens het nemen van een corner. Het duel werd uiteindelijk in totaal acht minuten stilgelegd door scheidsrechter Martin Pérez.

MVV Maastricht - Jong AZ: 28 april 2023

In navolging van Zwolle ging het ook in Maastricht mis. Nadat Jong AZ in de 83e minuut op voorsprong kwam, gooide een Limburgse fan zijn inhoud van de beker met bier over de speler van Jong AZ. Dat had als gevolg dat het duel tijdelijk werd gestaakt door scheidsrechter Robin Vereijken.

FC Eindhoven - Helmond Sport: 12 mei 2023

Helmond Sport kwam vrijdag 12 mei verrassend op voorsprong tegen FC Eindhoven. De treffer werd gevierd met het gooien van vreugdebier, waardoor het duel werd stilgelegd.

FC Twente - NEC Nijmegen: 12 mei 2023

FC Twente trof op 12 mei NEC en kwam in de tweede helft op een 2-0 voorsprong na een prachtassist van Vaclav Cerny. NEC-doelman Jasper Cillessen kreeg een beker bier bijna tegen het hoofd gegooid, waardoor Danny Makkelie het duel tijdelijk stillegde. Even later ging het duel weer verder.

FC Den Bosch - Almere City FC: 12 mei 2023

Tijdens het duel tussen FC Den Bosch en Almere City kwam de thuisploeg op gelijke hoogte door Nick de Groot. De speler vierde het doelpunt bij het vak van Den Bosch, maar ook daar werd vreugdebier gegooid. Vervolgens werd het duel tijdelijk stilgelegd.

PEC Zwolle - Roda JC Kerkrade: 12 mei 2023

Ook in het duel tussen PEC Zwolle en Roda JC ging het vrijdag 12 mei mis. Na een schitterende goal van Apostolos Vellios werd de 3-1 gevierd in het vak van PEC. Daarbij werd ook vreugdebier gegooid, waardoor het duel tijdelijk werd stilgelegd.

FC Volendam - Sparta Rotterdam: 13 mei 2023

Het duel tussen Volendam en Sparta werd op zaterdag 13 mei stilgelegd nadat er een beker met bier het veld op werd gegooid. Gek genoeg kwam deze na een doelpunt van de thuisclub, in de vorm van vreugdebier. Scheidsrechter Jannick van der Laan hervatte het duel na enkele minuten weer.

FC Utrecht - RKC Waalwijk: 13 mei 2023

Enkele uren na het voorval bij Volendam was het ook in Utrecht raak. Na een doelpunt van Anastasios Douvikas vloog het nodige vreugdebier van de fans van FC Utrecht door de lucht. Als gevolg daarvan was dat scheidsrechter Ingmar Oostrom het duel tijdelijk stil heeft gelegd. Na de hervatting gebeurde er iets opmerkelijks. Het duel werd voor de tweede keer stilgelegd nadat Zakaria Labyad in de laatste minuten voor de 2-0 zorgde. De KNVB brak met zijn eigen protocol en liet de wedstrijd toch uitspelen nadat er voor de tweede keer werd gestaakt.

FC Groningen - Ajax: 14 mei 2023

Ook bij Groningen - Ajax was het raak. Na zeven minuten spelen bestormde een supporter van de thuisploeg het veld en werd en rookbommen op het veld gegooid. Na een tijdelijke staking werd de wedstrijd hervat, maar dat was van korte duur. Na tien minuten werden er weer rookbommen op het veld gegooid en dus kon scheidsrechter Jeroen Manschot niks anders doen dan de wedstrijd definitief staken.

De Graafschap - FC Den Bosch: 19 mei 2023

In de laatste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie moest scheidsrechter Martijn Vos helaas een duel staken. In de tweede helft van de wedstrijd tussen De Graafschap en FC Den Bosch werd er door de uitsupporters vuurwerk op het veld gegooid. Een tijdelijke staking was het gevolg.

Heracles Almelo - Jong Ajax: 19 mei 2023

In de kampioenswedstrijd van Heracles is er helaas ook een staking geweest. Na de 2-0 van Marko Vejinovic vloog er er een vreugdebiertje op het veld. Scheidsrechter Jochem Kamphuis nam de twee elftallen kort mee naar binnen.

SC Telstar - NAC Breda: 19 mei 2023

Ook de wedstrijd tussen Telstar en NAC werd tijdelijk stilgelegd. Opnieuw was een vreugdebiertje de boosdoener na een doelpunt van Telstar. Na enkele minuten in de kleedkamers speelden de twee elftallen het duel uit.