Exclusive

PSV zet in op Bosz: de bewogen carrière van de Nederlandse trainer in beeld

PSV zet in op Bosz: de bewogen carrière van de Nederlandse trainer in beeld

08-06-2023 18:30 Laatste update: 19:06

Peter Bosz is de beoogde opvolger van Ruud van Nistelrooij bij PSV. De Eindhovenaren willen inzetten op ervaring en daarvoor is de Nederlandse trainer ideaal geschikt. Voetbalnieuws neemt de carrière van de oefenmeester onder de loep.

1999 - 2002: AGOVV

Bosz hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen in 1999 na een seizoen bij het Japanse JEF United en ging direct aan de slag als hoofdtrainer bij AGOVV. Bosz strond drie seizoenen aan het roer bij de amateurclub uit Apeldoorn en werd onder meer kampioen van de Hoofdklasse C en algeheel amateurkampioen van Nederland. Na de successen bij AGOVV maakte Bosz een stap omhoog en ging de trainer naar De Graafschap.

2002 - 2003: De Graafschap

Bij AGOVV beleefde Bosz een sterke periode, maar bij De Graafschap kon de trainer niet overtuigen. Bosz stond één seizoen aan het roer in Doetinchem en probeerde met verzorgd voetbal degradatie te voorkomen, maar dat lukte niet. De Graafschap bleef op de laatste plaats staan en degradeerde naar de Eerste Divisie. Voor Bosz niet een ideaal begin in het betaald voetbal als hoofdtrainer.

2004 - 2006: Heracles Almelo

Bosz vertrok na de teleurstelling in Doetinchem naar Almelo en ging aan de slag bij Heracles. De trainer wist in zijn eerste seizoen direct naar de Eredivisie te promoveren met de ploeg en hield vervolgens onder meer Ajax, PSV en AZ op een gelijkspel. Bosz werd genomineerd voor de Rinus Michel Award voor het seizoen 2004/2005, maar Guus Hiddink van PSV ging met de prijs aan de haal. Na het succes in Almelo ging Bosz drie jaar lang aan de slag bij Feyenoord als technisch manager. Trainer Gertjan Verbeek werd in 2009 ontslagen en Bosz verklaarde zich solidair met de trainer, waardoor hij ook opstapte.

2010 - 2013: Heracles Almelo

Bosz keerde na vier jaar terug bij Heracles en bereikte een knappe achtste plaats in de Eredivisie, waarmee play-offs voor Europees voetbal werden bereikt. Bosz en de zijnen gingen echter onderuit tegen FC Groningen. In het seizoen 2011/2012 belandde Bosz met Heracles in de finale van de KNVB Beker, maar werd met 3-0 van PSV verloren. Wederom werd Bosz genomineerd voor de Rinus Michel Award, maar ditmaal won Ronald Koeman hem (Feyenoord).

2013 - 2016: Vitesse

Bosz verkaste naar Arnhem en beleefde een fantastische eerste seizoenshelft met Vitesse, dat zelfs winterkampioen werd in de Eredivisie. In de tweede seizoenshelft ging het echter bergafwaarts en eindigde de club op de zesde plaats. In de play-offs voor Europees voetbal ging het wederom mis tegen FC Groningen. In het tweede seizoen werd het spel van Vitesse veelal geprezen en werd Europees voetbal gehaald door de play-offs te winnen. De buitenlandse interesse was inmiddels toegenomen en Bosz liet in de winterstop van 2015/2016 weten naar Maccabi Tel Aviv te vertrekken.

2016: Maccabi Tel Aviv

Bosz werd door technisch directeur Jordi Cruyff naar Maccabi gehaald. Het werd uiteindelijk geen succes voor Bosz, die op de tweede plaats eindigde en de bekerfinale verloor. 

2016 - 2017: Ajax

Bosz keerde terug naar Nederland om de succesvolle Frank de Boer op te volgen bij Ajax. Het was voor het eerst dat Bosz aan het roer stond bij een topclub. Bosz gooide de basisploeg in het eerste seizoen flink om en begon met het behalen van goede resultaten. Ajax vocht met Feyenoord om de landstitel, maar kwam een punt tekort. In de beker werd de ploeg bovendien uitgeschakeld in de achtste finales door SC Cambuur. In Europa beleefde Bosz echter grote successen: de Amsterdammers bereikten de finale van de Europa League en moesten hun meerdere erkennen in Manchester United, dat onder leiding stond van José Mourinho.

2017: Borussia Dortmund

Het Europese succes van Bosz bleef niet onopgemerkt in de Bundesliga en Borussia Dortmund waagde zich aan de Nederlander. Het bleek echter geen goed huwelijk. Die Schwarzgelben begonnen geweldig aan het seizoen en waren koploper in Duitsland, maar daarna ging het bergafwaarts. De kritiek op Bosz nam toe en na slechts een half seizoen werd de Nederlander bedankt voor zijn diensten.

2018 - 2021: Bayer Leverkusen

Bosz tekende na ruim een jaar afwezigheid in het trainersvak een contract bij Bayer Leverkusen. De club stond negende bij de intrede van Bosz en de Nederlander wist de vierde plaats te bereiken in Duitsland, waarmee Champions League-voetbal een feit werd. In het tweede seizoen werd de ploeg vijfde. Bosz begon sterk in het derde seizoen, maar in de tweede seizoenshelft werden de resultaten minder. Leverkusen won slechts vier van de laatste zeventien wedstrijden en Bosz werd naar de uitgang gewezen.

2021 - 2022: Olympique Lyonnais

Bosz vertrok in 2021 uit Duitsland en werd aangesteld als hoofdtrainer van Olympique Lyonnais. De Nederlander volgde Rudi Garcia op en had het lastig in Frankrijk. De gevallen topclub behaalde niet de resultaten die de clubleiding voor ogen had. Bosz kreeg de nodige kritiek te verwerken, maar de leiding stond lange tijd achter de trainer. In oktober 2022 was de maat echter vol en werd Bosz ontslagen.

2023: PSV/Ajax?

Bosz is door zijn ervaring een ideale trainer voor iedere Nederlandse topclub. PSV hoopt de trainer spoedig vast te leggen om zo de selectie van komend jaar ook te gaan bepalen. Met name het aanvallende spel zou doorslaggevend zijn voor de Eindhovense directie. Toch liggen er nog altijd kapers op de kust, waaronder Ajax. De Amsterdammers lieten John Heitinga weten dat ze op zoek gaan naar een ervaren trainer en Bosz past in dat profiel. Het getouwtrek kan beginnen, maar de kans is in ieder geval groot dat een Nederlandse club met Bosz aan de haal gaat.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!