Exclusive

De oudste spelers van de Eredivisie: gepasseerde doelman verreweg aan kop

De oudste spelers van de Eredivisie: gepasseerde doelman verreweg aan kop

01-04-2023 10:00 Laatste update: 10:22

Jan Jongbloed stond op 8 september 1985 onder de lat bij Go Ahead Eagles toen hij 44 jaar, negen maanden en veertien dagen oud was. Daarmee heeft de voormalig doelman het record in handen van oudste speler in de Eredivisie ooit. Dit seizoen spelen er ook meerdere spelers die al aardig op leeftijd zijn en Voetbalnieuws zet ze op een rijtje.

#5 Wout Brama (FC Twente 36 jaar, 1 maand en 18 dagen)
Op nummer vijf in deze lijst staat Wout Brama. De middenvelder speelde een belangrijke rol voor FC Twente is de succesjaren van de club en keerde na avonturen bij PEC Zwolle, FC Utrecht en Central Coast Mariners in Australië terug bij Twente. Brama kent vaker blessures dan hem lief is en kwam dit seizoen pas zesmaal in actie voor de Tukkers. Op 9 oktober 2022 speelde de middenvelder nog mee tegen Feyenoord op 36-jarige leeftijd, één maand en achttien dagen. Eerder gaf de middenvelder aan dat hij nog niet zeker weet of hij ook komend seizoen nog actief is als voetballer.

#4 Adil Auassar (Sparta Rotterdam 36 jaar, 4 maanden en 18 dagen)
Op plek vier staat Sparta Rotterdam-verdediger Adil Auassar. Ondanks het feit dat de Nederlander met Marokkaanse roots geen vergelijkbare carrière heeft met de andere spelers in deze lijst, is zijn waarde voor Sparta aanzienlijk. De centrale verdediger is aanvoerder van de Rotterdammers en kwam al 152 keer in actie voor de Spartanen. Tegen FC Utrecht op 24 februari van dit jaar speelde Auassar op 36-jarige leeftijd, vier maanden en achttien dagen mee waardoor hij een vierde plek bezet. Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat de verdediger na dit seizoen zijn schoenen aan de wilgen hangt en zich gaat focussen op de jeugdopleiding van Sparta.

#3 Lasse Schöne (NEC Nijmegen 36 jaar, 9 maanden en 19 dagen) 
Lasse Schöne is de nummer drie op deze lijst. De ervaren Deen speelde jaren bij Ajax en verliet de Eredivisie voor een avontuur in Italië. Nadat zijn contract bij Genoa werd ontbonden lonkte een terugkeer naar de Eredivisie waar hij dit seizoen, na nog een half jaar bij SC Heerenveen te hebben gespeeld, terugkeerde bij NEC Nijmegen. De 51-voudig international kwam dit seizoen al tot 25 optredens en vond eenmaal het net. Tegen RKC Waalwijk stond de middenvelder met 36 jaar, negen maanden en negentien dagen op het veld. Hierdoor is de creatieveling terug te vinden op plek drie.

#2 Burak Yilmaz (Fortuna Sittard 37 jaar, 8 maanden en 2 dagen) 
Op nummer twee staat Burak Yilmaz. De Turk liet afgelopen zomer de Ligue 1 achter zich voor een avontuur bij Fortuna Sittard. De 77-voudig international kende tot nu toe zijn ups en downs, maar zijn waarde voor de Limburgers is immens. De afgelopen jaren kreeg geen enkele speler van Fortuna het voor elkaar om meer dan twaalf keer het net te vinden. Met nog acht speelrondes te gaan staat Yilmaz al op negen doelpunten en vijf assists waardoor de kans groot is dat hij het record van de afgelopen jaren doorbreekt. Op 17 maart van dit jaar speelde Yilmaz op 37-jarige leeftijd, acht maanden en twee dagen oud mee tegen Volendam. Aangezien het seizoen nog even duurt zal deze statistiek snel uit de boeken zijn, maar in de buurt van nummer één gaat de Turk zeker niet komen. 

#1 Remko Pasveer (Ajax 39 jaar en 2 maanden) 
Stipt op nummer één staat Remko Pasveer. De ervaren doelman was de eerste seizoenshelft een vaste waarde onder de lat bij Ajax, maar moest door de komst van Gerónimo Rulli zijn plek afstaan. Pasveer stond dit seizoen al vijftienmaal in de basis, maar moest wel achttien keer een bal uit zijn doel halen. De keeper hield slechts viermaal de nul, maar dat doet niets af aan zijn prestaties op latere leeftijd. Op 8 januari van dit jaar verdedigde de Nederlander nog zijn doel op 39-jarige leeftijd en precies twee maanden. Hiermee is Pasveer met afstand de oudste Eredivisiespeler van dit seizoen.  

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!