Exclusive

De stormachtige relatie tussen Vitesse en GelreDome in kaart gebracht

De stormachtige relatie tussen Vitesse en GelreDome in kaart gebracht

30-03-2023 21:15 Laatste update: 21:15

Vitesse heeft zich lange tijd serieus zorgen moeten maken om uitsluiting in de Eredivisie vanwege de situatie met GelreDome, het stadion waar de club uit Arnhem speelt. De club lag in de clinch met stadioneigenaar Nedstede, maar eind maart werd er eindelijk een akkoord bereikt. VoetbalNieuws schetst een tijdlijn om de situatie duidelijker in kaart te brengen.

2018: Vitesse zegt huurovereenkomst op

Vitesse onderhoudt op zijn zachtst gezegd een grimmige verstandhouding met Michael van de Kuit, topman bij Nedstede. De club ligt al sinds 2018 in de clinch met Van de Kuit, toen Vitesse besloot de huurovereenkomst voor GelreDome op te zeggen. De Arnhemmers zijn van mening dat het bedrag van de huur (2.4 miljoen euro per jaar) niet marktconform was. Zonder opzeggen van het contract zou deze nog twintig jaar doorlopen. Door het opzeggen van de huurovereenkomst kan Vitesse tot 30 september 2023 terecht in GelreDome, maar moet daarna naar alternatieven óf een nieuwe overeenkomst worden gekeken.

April 2022: Vitesse dreigt met dwangsom

In april van 2022 nadert de deadline van de huurovereenkomst langzaam maar zeker en besluit de club zich alvast voor te bereiden. Vitesse besluit met een dwangsom van 25 miljoen euro te dreigen als de club na het verstrijken van de huurovereenkomst niet meer in het stadion mag spelen. De club beroept zich op het eeuwig speelrecht, maar stadioneigenaar Nedstede ontkent dat er sprake was van een dergelijke optie.

Januari 2023: Vitesse dreigt proflicentie te verliezen en spant kort geding aan

Dit jaar wordt bekend dat Vitesse met de huidige stand van zaken niet voldoet aan de licentie-eisen van de KNVB. Gezien de club geen stadion heeft om in te spelen, bestaat de kans dat Vitesse wordt uitgesloten van de Eredivisie of zelfs ophoudt met bestaan. De club moet eind februari laten weten of de problemen rondom GelreDome nog worden opgelost. De club is al stevig in gesprek met Nedstede over een oplossing, maar beide partijen kunnen elkaar daarin nog niet vinden.

In antwoord op het mogelijk verliezen van de proflicentie spant Vitesse een kort geding aan om zich te beroepen op het eeuwig speelrecht. 'Vitesse vertrouwt op een positieve afloop', laat de club destijds nog in een statement weten.

Algemeen directeur Pascal van Wijk en advocaat Mark Bakker arriveren bij de rechtbank

Februari 2023: Vitesse aangewezen op rechter na mislukken kort geding

Het kort geding van Vitesse zal vooral hebben gediend om de onderhandelingen tussen de club en Van der Kuit te versnellen, maar dat is niet het geval. Daardoor wordt een rechter aangewezen om de toekomst van de club te bepalen. Eind februari wordt bekend dat Vitesse het kort geding heeft verloren. 'Vitesse beraadt zich na het vonnis van de rechter op vervolgstappen', meldt de club destijds. Vitesse blijft het gesprek aangaan met de exploitatiemaatschappij, de KNVB en andere partijen om nog tot een oplossing te komen. 

Maart 2023: topman RvC vertrekt, partijen naderen elkaar (niet)

Begin maart wordt bekend dat RvC-topman Henk Parren zijn taken zou neerleggen bij Vitesse. Volgens Parren zelf is dat 'in het belang van de club'. Medio maart gaat Van der Kuit nogmaals in gesprek met beoogd Vitesse-eigenaar Coley Parry. De gesprekken worden omschreven als 'zeer serieus'. 'De belangen ervan worden ingezien en begrepen", meldt een woordvoerder van Nedstede tegenover De Gelderlander.

Tegelijkertijd legt de KNVB een boete op aan Vitesse. Het symbolische bedrag van duizend euro moest worden overgemaakt wegens het te laat inleveren van het bestuursverslag. Aan de kant van Vitesse wordt gesteld dat onderhandelingen de goede kant op gaan, maar Van der Kuit ontkent dat. "Er is vertrouwen nodig van de gemeente en Vitesse en de mogelijk nieuwe clubeigenaar in mij als stadioneigenaar. Dat vertrouwen is er niet", laat de topman optekenen door De Gelderlander.

Medio maart stoort Parry zich aan de strategieën die Van der Kuit hanteert tijdens de onderhandelingen. De beoogd eigenaar van Vitesse meent dat Van der Kuit de club gebruikt als drukmiddel richting de gemeente. "Nu probeert de stadioneigenaar de gemeente erbij te betrekken, om wat andere zaken die hij in Gelredome geregeld wil zien, ook nog af te dwingen. Daarom ligt het weer stil. De gemeente Arnhem speelt echter geen rol in de huurafspraken tussen club en stadion. Vitesse wordt nu ingezet als een drukmiddel om dingen van de gemeente gedaan te krijgen. Het gaat om eisen die wij niet voor hem kunnen regelen. Zo worden we in onzekerheid gehouden", meent Parry.

Eind maart 2023: partijen hopen binnenkort op definitief antwoord

Eind maart komt het voortbestaan van Vitesse serieus in gevaar vanwege de lange onderhandelingen en het gebrek aan vooruitgang. Door de druk komen Vitesse en Nedstede, die elkaar nodig hebben, toch nader tot elkaar. De KNVB geeft een laatste ultimatum: op 11 april moet alles rond zijn. "Op dit moment is onze verwachting dat we morgen voortgang kunnen boeken met betrekking tot het opstellen van het contract", laat een woordvoerder weten aan De Gelderlander.

Interim-directeur Peter Rovers laat 28 maart weten dat er "de komende dagen op een akkoord wordt gehoopt". "Er worden flinke stappen gezet richting een akkoord. Er is de afgelopen dagen hard doorgewerkt om zaken op papier te krijgen. We hebben er vertrouwen in dat we de komende dagen tot overeenstemming zullen komen", meent de interim-bestuurder in een statement.

30 maart 2023: Vitesse en Nedstede bereiken eindelijk een akkoord

Na een lang conflict komt op 30 maart eindelijk het verlossende woord. De Arnhemmers en de eigenaren van het stadion vinden elkaar na intensieve onderhandelingen en sluiten een nieuwe huurovereenkomst, die zal lopen tot 1 oktober 2030. "Er is nu eindelijk duidelijkheid voor Vitesse", reageert Peter Rovers, de interim directeur van de Eredivisie-club, in het persbericht van de Arnhemmers. "En daarmee komt er ook rust rond dit dossier, óók in het kader van de licentievoorwaarden. Het was een vervelende situatie, die we als club eerder hadden moeten oplossen."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!