Reactie

'Gezonde kleedkamer' de sleutel bij AZ: 'Goede verdeling van jong en ervaren'

'Gezonde kleedkamer' de sleutel bij AZ: 'Goede verdeling van jong en ervaren'

27-03-2023 10:28

Volgens AZ-trainer Pascal Jansen is het voor het maximaal presteren van een elftal van groot belang om een 'gezonde kleedkamer' te hebben. Daarmee doelt hij op de onderlinge verhoudingen tussen jonge en onervaren en oudere en zeer ervaren spelers. Het gaat de Alkmaarders momenteel voor de wind. De ploeg staat op een gedeelde derde plaats in de Eredivisie en treedt volgende maand aan in de kwartfinales van de Conference League.

"Dat vind ik, vinden wij, binnen AZ cruciaal. We hebben een goede verdeling van jonkies die net komen kijken binnen het betaalde voetbal en we hebben een Jordy Clasie en een Bruno Martins Indi. Jongens die heel veel hebben ervaren en veel op de harde schijf hebben staan", zo vertelt hij aan tafel bij NOS Studio Voetbal. "Daartussen zit heel veel. Iedereen heeft zich gecommitteerd aan de aanpak die wij nastreven. Zowel op het veld als tijdens een training als je professionaliteit gedurende de week. Daar moeten spelers ook in groeien. Sommige spelers moeten bij de hand genomen worden om duidelijk te maken hoe het gaat in onze wereld. Dat gaat alleen maar als er een gezonde harmonie is in de kleedkamer waarbij de acceptatie van elkaar aanwezig is."

Hij stipt daarbij een belangrijk verschil aan in gedrag tussen oudere en ervaren en jongere en onervaren spelers. "Een aantal jongens zegt… oké, wij doen dit op deze manier. En als je dan een keer even buiten het potje pist, dan helpen ze je een keer en de volgende keer krijg je misschien net een iets hardere aanpak."

Volgens Van der Vaart maakt het bij AZ wel verschil dat de jongens die dat eisen, ook presteren. "Als je niet presteert, kun je nog Van Hooijdonk heten of Van der Vaart, maar dan luisteren die jongens ook niet meer. Dat is gewoon zo. Als je Clasie ziet spelen, jeetjemina zeg, echt heerlijk om te zien."

Voor Martins Indi geldt dat op het moment niet, omdat hij geblesseerd is. "Maar zij zien ook iedere dag hoe hard deze man werkt om weer te herstellen", aldus Jansen. "Hij wordt gerespecteerd door iedereen. En ook geliefd door iedereen. Het is zeker geen topdown-hiërarchie, maar met elkaar gezonde en gedeelde verantwoordelijkheid. Daar nemen de oudere spelers een hele goede rol in, net zo goed als dat de jongere het inmiddels ook goed voor elkaar hebben."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!