Opinie

'Gewoon verloren omdat je tegen een topland speelde en belangrijke spelers mistte'

'Gewoon verloren omdat je tegen een topland speelde en belangrijke spelers mistte'

26 maart - 23:13
1

Willem van Hanegem had vrijdagavond meer verwacht van Oranje, ondanks dat het een aantal cruciale spelers mistte in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (4-0 verlies). Het Feyenoord-icoon stelt dat Koeman er beter voor had kunnen kiezen om de lange bal te spelen en zag dat Kenneth Taylor zich niet bepaald op zijn gemak voelde. Maandagavond krijgt Nederland de kans om zich te revancheren tegen voetbaldwerg Gibraltar, en dat is het uiteraard ook aan haar stand verplicht.

"Dat het in Parijs fout is gegaan, is duidelijk. Daar zag ik een elftal dat uitstraalde 'in de aanloop hebben we tik na tik gekregen, als ze ons maar niet overlopen'", zo stelt De Kromme in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

Hij zag een bij vlagen bang en apathisch Nederlands elftal. "We hadden anderhalve minuut balbezit, maar we wilden niet naar voren, maar terug of breed. Ronald Koeman en de spelers riepen na afloop dat de Fransen wachtten op balverlies, zoals in aanloop naar de 1-0. Maar ik denk dan: waarom zoek je niet meteen de diepte?"

Van Hanegem stipt daarin vooral Taylor aan als dissonant. De middenvelder van Ajax werd na een halfuur al naar de kant gehaald door Koeman. "Zo'n snelle wissel is pijnlijk, maar je kreeg ook niet het idee hij dat hij zich nog zou gaan herstellen. Bovendien stond het al 3-0 en je weet dat Wout Weghorst ook dan zichzelf drie slagen in de rondte werkt."

"Koeman zal wel weer worden geconfronteerd met het feit dat hij met drie spitsen begon. Onder Louis van Gaal deden we dat niet en we vragen ons nu af waar we tijdens het WK naar hebben zitten kijken. Alsof met vijf verdedigers spelen een garantie was geweest op succes. Onzin. In Frankrijk heb je gewoon verloren, omdat je tegen een topland speelde en omdat je belangrijke spelers zag wegvallen in de aanloop."

Hij stelt dan ook dat men niet halsoverkop aan het functioneren van Koeman hoeft te gaan twijfelen. "Dat is onzin. Net zo goed als dat Van Gaal niet opeens beter wordt door dit zwakke resultaat."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie