Reactie

22-jarige Nederlander kan namens Gibraltar debuteren in De Kuip: 'Beter kan niet'

22-jarige Nederlander kan namens Gibraltar debuteren in De Kuip: 'Beter kan niet'

26-03-2023 21:32

Als het Nederlands elftal het maandagavond in de eigen Kuip opneemt tegen Gibraltar, dan treft het een 22-jarige inwoner uit Schoonhoven bij de tegenstander. Het gaat om Niels Hartman, die op 1-jarige leeftijd met zijn ouders naar de dwergstaat verhuisde en dus een dubbel paspoort heeft. Hij kan tegen Oranje zijn officiële debuut maken.

Hartmans vader kreeg destijds werk in Gibraltar, waardoor de familie naar het uiterste zuiden van Europa trok. Er volgde een periode in Spanje, maar later keerden ze terug. "Toen ik 12 was, zijn we naar Gibraltar gegaan voor het Engelse onderwijs voor mij en mijn zusje. Daar wonen mijn ouders nog steeds", zo vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. Hij studeert ondertussen werktuigbouwkunde in Engeland en staat onder contract bij Loughborough, het team van zijn universiteit. In de jeugd speelde de middenvelder onder meer voor Unión Estepona, CD San Roque, AD Taraguilla en Algeciras CF, om het op te nemen tegen bijvoorbeeld de leeftijdsgenoten van Sevilla en Real Betis.

Hij vroeg pas drie jaar geleden een Gibraltarees paspoort aan en maakt inmiddels dus deel uit van het nationale elftal. "Ik dacht; waarom niet? Zo'n kans krijg ik niet bij het Nederlands elftal. En ik voel me ook Gibraltarees. Dus ja, toen ik mijn paspoort aan ging vragen, begon het stiekem wel te kriebelen. Ik dacht: misschien sta ik straks in echt grote stadions te spelen tegen grote namen."

Tegen Oranje krijgt Hartman dus die kans. "Ik kan niet wachten. Hopelijk val ik in. De interland van vrijdag tegen Griekenland (0-3 verlies, red.) vond ik al mooi, hoewel ik niet inviel: veel media, groot stadion, echt spectaculair om dat mee te maken. Maar na het laatste fluitsignaal verheugde ik me meteen op deze wedstrijd. En dan ook nog in de Kuip. Als er in Nederland een stadion is waarin je wilt voetballen, is dat de Kuip wel. Die sfeer lijkt me heel magisch. Als ik daar mag debuteren… beter kan niet."

Zijn vader, moeder, oom en neef zullen in ieder geval op de tribune zitten. "Ze zijn meer voor mij dan voor Oranje." Hij is het er nog niet over uit of hij een shirtje gaat ruilen met bijvoorbeeld Virgil van Dijk of Memphis Depay. "Misschien kan ik een shirtje ruilen zonder dat ik mijn eigen shirt weggeef, want als ik mijn debuut maak, wil ik dat shirt eigenlijk ook wel houden", zo besluit hij.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!